Scroll Top

Gramona Celler Batlle Brut Gran Reserva 2001

Sóc conscient que avui no descobriré res de nou, que us parlaré d’un cava prou conegut i reconegut, però cada vegada que degusto el Gramona Celler Batlle tinc tanta satisfacció que crec que val la pena de compartir-ho.

Vagi per endavant que per mi és una obra mestra del cava. Tots els que ens movem en el món vinícola coneixem l’excel•lència enològica de Gramona i l’alt grau de compromís que tenen amb la innovació, la qualitat i el bon saber fer en tots els seus productes. És un d’aquells cellers que no deixa res a l’atzar, una bona prova és el seu laboratori i la quantitat de professionals que hi tenen dedicats.

Pel que fa als caves, tots són excel•lents, cadascun dins de l’estil en que ha estat concebut. Treure a taula un Gramona és una garantia d’èxit.

El Gramona Celler Batlle Brut Gran Reserva és la joia de la corona de la casa. Classificat entre el que en podem anomenar caves de llarga criança, s’elabora amb les varietats Xarel•lo i Macabeu. La criança d’aquest cava supera els vuit anys en ampolla segellada amb tap de suro i amb les seves lies.

Amb una presentació clàssica, quan l’obrim i el servim a la copa presenta un color groc palla amb reflexes daurats. La bombolla és fina i delicada formant un rosari harmònic i elegant.

En nas es mostra fresc i madur a la vegada. Inicialment trobem aromes de fruita blanca madura amb tocs herbacis (pi, molsa), que deixen pas als aromes de la seva llarga criança (vainilla, brioxeria, crema anglesa, fruits secs, toffee, praliné). Tota una simfonia d’aromes provinents de l’autòlisi dels llevats, màxima expressió dels caves de llarga criança.

En boca, notem la seva petita bombolla perfectament integrada acaronant la nostra llengua i deixant-nos gaudir d’una textura glicèrica que li aporta cos. El pas de boca és elegant. Es mostra expressiu i madur i ens deixa en tot moment constància de la seva llarga criança, confirmant-nos, ara, els aromes que havíem trobat en nas. El seu postgust és llarg i ens deixa records de fruita.


Cava extraordinari, ple de reconeixements i guardons arreu del món. Imprescindible per tots els que es declaren amants del cava en essència pura i en especial pels que us agraden els caves de llarga criança. En ser un cava brut el fa amable, també, per tots aquells que no els acaba de fer el pes l’aspror dels brut nature.

Fantàstic amb tot tipus de menges, jo us recomano de degustar-lo tot sol amb una bona companyia i fred, però no gelat. Idealment 8 graus.

Fitxa tècnica:

Gramona Celler Batlle Brut Gran Reserva 2001

  • 70% xarel.lo de la Finca La Plana, 30% macabeu
  • Més de 96 mesos de criança en ampolla amb les seves lies
  • 12,2% vol.
  • Caves Gramona (Sant Sadurní d’Anoia)
  • D.O. Cava

Related Posts

Leave a comment