Scroll Top

Cava Mirgin Brut Nature

El cava és un dels pocs vins que no el podem caracteritzar a partir d’uns trets comuns per la seva denominació d’origen. Aquesta singularitat és deguda a que és una denominació d’origen que no ocupa una zona geogràfica compacte, sinó que està distribuïda per tot el territori de l’estat espanyol. Per tan i a diferencia d’altres denominacions d’origen, quan parlem d’un determinat cava, si volem ser rigorosos, en primer lloc l’hem d’ubicar en quina població s’elabora. És evident que no és el mateix un cava elaborat a la zona de Sant Sadurní, que un cava elaborat a Almendralejo (Badajoz) o un cava elaborat a Haro (La Rioja).

 

A Catalunya, tot i que sovint parlem de cava català, aquesta singularitat també es produeix, i tenim de cava elaborat a la comarca del Penedès, però també tenim caves elaborats a l’Empordà o a la zona d’Alella entre altres.

 

Aquesta dispersió geogràfica, amb la conseqüent varietat de sòls i climes, fa que el cava en funció de la seva procedència tingui característiques organolèptiques diferents. Jo reivindico que quan parlem d’un cava sempre diguem de quina zona és: cava del Penedès, cava d’Alella, cava dels Costers del Segre, etc. doncs sempre tindrem una idea més exacte del producte que tenim a les mans.

 

El cava del qual avui parlaré és un cava que s’elabora a la zona d’Alella, concretament a la població de Tiana.

 

El Mirgin del Celler Alta Alella, és un cava que sorprèn per molts factors.
En primer lloc, la seva presentació. El Mirgin és presentat en una ampolla cònica, alta i estilitzada, molt elegant, que va dins d’un estoig metàl•lic en forma de cilindre. L’etiqueta és vertical i minimalista. És un d’aquells packagings que no passen desapercebuts ni deixen indiferent.

 

En segon lloc per ser un cava que s’elabora majoritàriament amb raïm chardonnay, encara que en funció de l’anyada fan cupatge amb petits percentatges d’altres varietats, sovint pinot noir, amb motiu segons diuen els seus elaboradors “per modular el caràcter de cada anyada”.

 

En tercer lloc perquè una part del vi de chardonnay ha estat fermentat en barrica de roure.

 

En quart lloc perquè és un cava elaborat sota els preceptes de l’agricultura ecològica, com tots els vins i caves del Celler Alta Alella.

 

El Mirgin forma part del selecte club de caves que porten la data en que ha estat desgorjat a l’etiqueta

 

El Mirgin presenta un color groc palla amb reflexes verdosos. La seva bombolla és petita, forma rosari harmònic i la corona es fonedissa.

 

Al nas dona aromes de fruites madures un punt escarxades (poma, meló, pinya) i tocs fumats, sobre un elegant fons mineral.

 

A la boca es mostra fresc i amb el carbònic molt ben integrat. Potent, de seguida treu la seva personalitat, mostrant-se untuós, desplegant una equilibrada però viva acidesa, marcant uns tanins dolços que reivindiquen els seu pas per la barrica i deixant unes delicades notes minerals. Finalitza el seu recorregut amb un punt d’amargor que li confereix persistència i recorregut.

 

És un cava excel•lent i molt mediterrani, que té integrat en la seva personalitat l’essència i els trets característics de la seva zona d’origen: Alella. És un clar exemple de la diversitat i de la riquesa de matisos que podem trobar en el nostre estimat cava i que feia referència a l’inici d’aquest post.

 

El Mirgin combina perfectament amb tota mena de cuina marinera, des del marisc fins als peixos salsejats passant per tota mena d’arrossos. Jo el vaig acompanyar d’un llobarro salvatge, peça gran (1 kg), acabat de pescar al port d’Arenys de Mar fet al forn amb ceba i patates. Senzillament impressionant.

Fitxa tècnica
Mirgin Brut Nature 2006
  • Chardonnay
  • Fermentació 80% en inox i 20% en barrica
  • 25 mesos de criança en ampolla
  • 12% vol
  • Producció ecològica
  • Celler Alta Alella (Tiana)
  • D.O. Cava

Related Posts

Leave a comment