Scroll Top

Un maridatge celestial: cava Agustí Torelló Mata reserva barrica i formatge de cabra Serrat Gros d’Ossera

Quan degusto un formatge, sempre m’ha agradat investigar quina és la millor beguda que combina amb ell. El formatge és un producte on hi ha una gran varietat de textures, olors, sabors i permet experimentar harmonitzacions amb vins, caves, cerveses i altres begudes.

Com sempre passa quan hom marida formatges i vins, caves o cerveses, hi ha combinacions que sembla que hagin estat dissenyades per ser consumides juntes i d’altres que sembla tot el contrari. Quan es troba una harmonització perfecte, ja sigui per contrast o per complementarietat, aleshores es maximitza el plaer del seu consum, podent gaudir de sensacions que d’altra manera no serien possibles.

Aquest és el cas del maridatge entre un dels millors formatges artesans de cabra que s’elaboren a Catalunya en aquests moments, el multipremiat Serrat Gros de la formatgeria del mateix nom ubicada a l’idíl·lic poble pirinenc d’Ossera (Alt Urgell) i un dels caves més singulars que podem trobar actualment, el Reserva Barrica del celler Agustí Torelló Mata (Sant Sadurní d’Anoia, D.O. Cava).

El Reserva Barrica i el Serrat Gros van néixer per ser consumits plegats. Es complementen a la perfecció.

El Serrat Gros és un formatge artesà elaborat a partir de la llet crua de cabra que donen un ramat de cabres alpines, que pastura diàriament pels prats d’Ossera. De coagulació làctica i pasta tova, passa un temps de maduració de 8 setmanes a la cava. L’emmotllen amb cullerot i se li fa un escorregut lent.

Es presenta embolicat en un drap de cotó cru que li confereix una millor conservació i un aspecte molt atractiu.

És un formatge de gust complex, on les notes vegetals dominen sobre les làctiques o primàries de la llet.

El Reserva Barrica és un cava elaborat al 100% amb raïm macabeu, fruit del cupatge de tres vins de macabeu procedents de diferents vinyes i elaborats de diferent manera. Un dels vins es fermenta en botes noves de roure francès de Tronçais i després es deixa criar en les mateixes botes durant sis mesos amb les seves mares per a que adquireixi cremositat i finor.

El resultat és un cava brut nature, d’aspecte groc palla pàl·lid amb reflexes verdosos. Presenta una bombolla fina i abundant amb bona formació de llàgrima i corona densa. En nas resulta intens i potent presentant notes afruitades, de poma verda, que es fonen amb fins tocs balsàmics torrats i especiats, que s’han adquirit del seu pas per la bota. En boca és sec i glicèric alhora amb l’escuma densa i cremosa, destacant sobretot la frescor de la fruita i les notes balsàmiques, sobre un llit de vainilla i torrats.

La untuositat del cava i el seu sabor fres de fruita i notes balsàmiques combinen perfectament amb la textura cremosa però ferma alhora del formatge i els seus sabors vegetals i làctics, potenciant-los i facilitant la seva degustació

Related Posts

Comments (1)

Extraordinari, Ramon,
i una combinació excel·lent,
el rosat el vaig combinar per fer aquestes postres: http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/02/aranja-panna-cotta-i-cava-solid-amb.html
per si vols donar una ullada i em dones la teva opinió.
Gràcies, Salutacions
també aqui lo serrat:
http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/05/lo-serrat-gros-un-formatge.html
El teu bloc m'agrada molt,
Salutacions

Leave a comment