Scroll Top

Recuit de Drap de Fonteta

El Recuit de Drap que s’elabora a Fonteta (Baix Empordà) és un autèntic plaer pels sentits. Per mi el recuit de drap forma part del petit grup de productes més exquisits que es poden degustar avui dia.

Curiosament, tot i ser un producte amb una llarga història i tradició, no és un producte conegut pel gran públic. Tothom coneix el mató, però no tothom coneix el recuit de drap i, tot i les diferencies evidents entre ambdós productes, molta gent els confon.

El recuit s’elabora a partir de quallar la llet, ja sigui amb herbacol o bé amb quall animal. Posteriorment es talla la quallada i es provoca un escorregut llarg. Un cop es té la quallada, se li fa una batuda fins a obtenir una emulsió cremosa. S’agafa la quantitat desitjada per cada unitat de recuit i es colloca en un drap de cellulosa per tal d’embolicar-la amb ell i donar-li la típica forma quadrada. El drap a part de mantenir la forma, també en permet l’escorregut i eliminació del xerigot que va deixant anar. És un producte que s’ha de mantenir refrigerat a 4ºC, per evitar que es degradi el seu sabor (bàsicament que es torni agre) i té una vida màxima de quatre-cinc dies.

Avui tenim la sort de poder-ne disposar durant tot l’any, però antigament, quan no hi havia sistemes de refrigeració, només es podia elaborar el recuit quan les temperatures ho permetien, i això solia ser les matinades més fresques de l’hivern.

El recuit de drap és una pasta tova, molt cremosa amb un profund sabor làctic. La manera clàssica de menjar-lo és amb mel o amb sucre o amb un rajolí d’anís. Combina perfectament amb fruita seca, nous, panses, figues, etc.

També és un producte que, com a ingredient, dona molt de joc per a receptes de cuina.

En la meva opinió, el recuit de drap de Fonteta és un dels millors postres que podem gaudir. Combinat amb una bona mel artesana de romaní i acompanyada d’un bon moscatell dolç natural de l’Empordà. La meva recomanació és el Sínols Moscatell de la cooperativa Empordàlia.

Related Posts

Comments (5)

Absolutament d'acord. Si tens oportunitat, també et recomano Ca La Nuri, d'Ullastret. Te menys anomenada, però gran qualitat.

I per completar la santíssima trinitat:
Recuits Pauet de Jafre
Boníssims

Jo recomano 100% el Recuit de Drap de Jafre Pauet.
L'Únic pastor i formatger de l'Empordà que elabora els seus productes amb llet pròpia de les seves cabres i creieu-me que això es nota! felicitats a aquesta gent per la feina ben feta!!

Hola Cris!
Benvinguda al blog. Gràcies pel teu comentari.
De seguida que pugui buscaré el recuit del Jafre Pauet. Ja friso!

Sóc un enamorat dels recuits artesans!

Salutacions,

Leave a comment