Scroll Top

Formatge El Truc

Bloc personal de Ramon Roset
truc

El Truc és la darrera creació d’en Rubén Farelo a la seva formatgeria de Taüll. Es va presentar en públic a la darrera fira de Sant Ermengol, el 17 i 18 d’octubre del 2015, i va tenir una entrada triomfal al món dels formatges, doncs va guanyar la medalla d’or en el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu que es celebra a la Seu d’Urgell coincidint amb la Fira de Sant Ermengol.

Elaborat amb llet ecològica procedent del seu ramat de cabres de raça alpina, el Truc és una quallada àcida o làctica de 48 hores. De pasta tova, la singularitat d’aquest formatge rau amb que el salat es fa amb una sal cendrada que li atorga el seu aspecte característic.Surt de la formatgeria amb una maduració de 15 dies, i és un formatge que evoluciona molt ràpidament, i al voltant dels 30 dies, la proteòlisi ha fet la seva feina i és completament líquid

Es presenta en peces rectangulars d’un 200 gr. aproximadament, que van embolicades amb film dins d’una barqueta de cartró. A la vista presenta un color blanquinós amb tonalitats grisoses, que com ja he comentat, és fruit de salar-lo amb una sal mineral de color negre. El seu aspecte és rugós. La pell ens dona aromes d’humitat i records animals. En tallar-lo, la pasta és de color blanc i aspecte cremós. Si olorem la pasta ens dona aromes de xerigot, nata i algunes notes d’herbes remeieres.

En boca és cremós i fundent. De gust salí i àcid, ens deixa la boca untuosa i plena d’aromes làctiques. La seva textura fa que ens duri poc a la boca, i un cop assaborit ens deixa un postgust força llarg amb alguna aroma que ens fa pensar en el formatges blaus.

Per la seva textura cremosa i el seu conjunt aromàtic, el Truc no és un formatge fàcil per trobar-li un vi. Cal acompanyar-lo d’un vi blanc que tingui una bona acidesa i amb molt protagonisme de les fruites blanques i d’os, però s’ha de tenir en compte el seu final amb notes de formatge blau. Un vi elaborat amb malvasia de Sitges dóna el perfil idoni per poder-lo aparellar amb aquest formatge, i si el vi és el Sasserra Malvasia de Sitges del celler Vega de Ribes, aleshores l’èxit està garantit.

Related Posts

Leave a comment