Scroll Top

Formatge El Terrós de Formatgeria Mas Alba (Terradelles, La Garrotxa)

Avui viatjarem fins a La Garrotxa, concretament al nucli de Terradelles, dins del municipi de Vilademuls. Vilademuls és un petit poble d’unes desenes d’habitants molt a prop de Banyoles.

El Mas Alba és una masia del segle XVIII on la família Huguet desenvolupa activitats de turisme rural i d’elaboració de formatges.

Pel que fa al negoci formatger, disposen d’un ramat d’unes 270 cabres murciano-granadines que proporcionen la llet amb la que elaboren els seus formatges.

M’atreveixo a dir, sense gaire por d’equivocar-me, que és una de les formatgeries més dinàmiques i innovadores de Catalunya. Tots els formatges que elaboren són singulars i tenen uns trets diferencials propis. Sota la batuta del Martí Huguet, home entusiasta i molt simpàtic, en aquesta formatgeria elaboren, entre altres, el Cremós d’Alba, un formatge del tipus de les “tortes” extremenyes, l’Uff!! que en el seu procés d’elaboració es frega amb cervesa artesana o l’Almadroc una espècie d’all i oli de formatge que recupera una recepta del Llibre de Sent Soví.

El nostre protagonista, el Terrós d’Alba, també és un formatge especial. Es tracta d’un formatge de gran format. Les comparacions sempre són delicades, però és un formatge que fa pensar en el Beaufort francès. Les peces poden arribar fins al 7 kg. El primer formatge de gran format català.

Actualment és un formatge excel•lent, però arribar a com és ara no els ha estat gens fàcil. Només gràcies a l’esforç i la perseverança dels Huguet han pogut aconseguir superar totes les dificultats tècniques i d’elaboració derivades de produir i afinar un formatge de format tan gran. Encara recordo les seves primeres versions, a l’any 2009, força millorables i com l’han anat perfeccionant, producció rera producció, fins arribar al seu estat actual.
Elaborat amb llet crua de cabra és un formatge de pasta cuita. La quallada es talla en gra molt petit per facilitar l’extracció del xerigot i poder-ne garantir una maduració llarga, en aquest cas 6 mesos.

La maduració del Terrós es fa en una cova excavada sota de la masia que probablement durant la guerra civil fos utilitzada com a refugi.

El Terrós al tallar-lo presenta un color groc pàl•lid i se li distingeixen petits ulls d’origen mecànic. La textura és força elàstica. L’olor del formatge és penetrant, amb clars records animals. Al tastar-lo li trobem una textura un punt tendre, és molt aromàtic, amb gustos làctics i afruitats. Té un final lleugerament picant.

Extraordinari formatge, que feia falta en l’assortiment de formatges fets a casa nostra. Singular, amb personalitat, és un formatge seductor tan pel seu gust com pel seu aspecte.

Una molt bona parella de ball és un vi elaborat amb syrah, els típics aromes a violetes i cassis combinen perfectament amb els aromes làctics del Terrós. Un candidat seria el Viñas del Vero Syrah Colección.

Related Posts

Comments (2)

Se'm fa la boca aigua. Aquesta meravella s'ha de tastar, sóc un enamorat dels formatges, hi m'agrada descobrir formatges diferents, amb una història al darrera.

Jaume, aprofita i fes una excursió a Mas Alba. T'ho recomano. Són genials. Pots passar un cap de setmana de relax, a la natura, degustant els seus formatges i la bona gastronomia de la zona a part de fer altres activitats, com muntar a cavall, etc.

Leave a comment