Scroll Top

Formatge Gebrat d’Obaga

Foto: Martí Vicente
El Gebrat d’Obaga és una altra joia de la formatgeria artesanal catalana. És un formatge singular que elabora la formatgeria Mas d’Eroles a Adrall (Alt Urgell).


De llet de vaca, coagulació àcida amb quall animal i pasta tova. La seva singularitat rau en el seu procés d’elaboració, doncs no tallen la quallada, sinó que l’emmotllen directament amb cullerot i tampoc no el premsen, deixant-lo escórrer espontàniament.


Se li dóna una maduració de 60 dies, període en el qual polvoritzen la crosta amb penicilium candidum per tal de donar-li el seu aspecte final de crosta florida blanca.


El resultat és un formatge molt atractiu d’aspecte exterior. Al tallar-lo ens trobem, depenent del seu estat de maduració o bé amb una pasta de color blanca i aspecte compacte, si és poc madur, o bé amb una pasta liquosa si és molt madur. En estats entremitjos de maduració, ens trobem la part central més o menys compacta i com més ens apropem a la crosta una textura més líquida.


En olorar-lo ens trobem amb aromes vegetals que ens donen records de sotabosc, humitat acompanyades de notes afruitades i làctiques.


Al tastar-lo notem una textura cremosa i densa que es desfà amb el contacte amb la boca. Potents aromes làctics, acidesa discreta i un delicat regust amarg, que el fa molt llaminer.


En ser un formatge cremós i dens ens deixa la boca completament saturada de formatge pel que l’hem d’acompanyar d’un vi que tingui prou acidesa per poder netejar-nos la boca. Jo em decanto per un vi blanc de garnatxa o de xarello, amb cert cos, passat per bóta però que conservi una bona acidesa.


Després de moltes proves, sota la meva opinió, la millor manera de degustar el Gebrat d’Obaga és agafant una llesca de pa de baguette, la torrem pels dos costats, li posem a sobre una rodanxa de tomàquet Kumato, a sobre del tomàquet hi disposem el formatge de manera generosa, ho amanim amb cristalls de sal i oli d’olivada negre i empolvorem tot el conjunt amb orenga. Aquest plat es pot acompanyar de l’Avgvstvs Xarello 2009 (Celler Avgvstvs Forum, D.O. Penedès).


A gaudir-lo!!!

Related Posts

Comments (1)

Hola Ramon!

Corro a buscar el Gebrat i de ben segur que el degustaré de la manera que dius, segur que estarà collonut.
També felicitarte pel teu nomenament com Acadèmic de l'Acadèmia Tastavins, realment el que en sap en sap.
Salutacions i Salut!

Leave a comment