Scroll Top

Cava Recaredo Turó d’en Mota 1.999

El vaig poder gaudir per primera vegada el passat mes de desembre. Em va deixar bocabadat, doncs no mostra cap característica típica de la resta de caves de llarga criança. El vaig trobar excepcional, gens comparable a cap altre cava que hagués begut fins aleshores. Un plaer pels sentits.

Si ja me’n vaig enamorar aleshores, el meu jurament de fidelitat a aquest cava s’ha produït aquest mes de maig quan he tingut l’oportunitat de viure una experiència només a l’abast d’uns quants privilegiats. Per gentilesa de les caves Recaredo, vaig ser convidat a una visita a aquest celler que va començar amb un recorregut per les vinyes, que com diuen ells, és on comença tot. De la ma d’en Ton Mata, varem anar passejant per les finques on hi tenen plantades les diferents varietats, fins arribar a una finca molt particular, que estava situada a la falda nord d’un petit turonet, era la finca que s’anomena Turó d’en Mota i és la finca de xarel·lo d’on surt aquesta obra mestra del cava. És una finca petita de 1,5 ha. però que depenent dels anys només se n’aprofita 0,97 ha. Va ser plantada l’any 1940 i està conduïda en vas, sobre un terreny extremadament calcari, de textura franca-llimosa (equilibri de sorres, llims i argiles) i amb presència de nòduls calcaris.

Al vell mig de la finca, hi havia parada una taula on varem poder gaudir d’un esmorzar inoblidable, regat amb el cava Recaredo rosat de pinot noir amb una petita part de monastrell, collita 2005 que va deixar bocabadats a tots els assistents.

Després d’aquest àpat varem anar al celler de Sant Sadurní, on va continuar la classe magistral que el Ton ens anava fent. Durant la visita al celler, els meus ulls només cercaven el lloc on s’estava criant el cava Turó d’en Mota, i després d’un breu recorregut per les galeries subterrànies, per fi vaig veure una cava protegida per una tanca que tenia gravada l’inscripció Turó d’en Mota. Un cop franquejada la tanca, perfectament ordenades hi ha les deu collites del cava Turó d’en Mota, des de la collita 1999 fins a la 2008. Unes anyades tenen al voltant de 2.900 ampolles, altres al voltant de les 5.000, tot depèn de si han veremat tota la finca o només una part.

Les emocions no es van acabar amb la visita a aquesta cava, sinó que allà mateix, de la reserva privada de la cava, un mestre desgorjador va desgorjar dues botelles de Turó d’en Mota que varem poder catar allà mateix, dins del celler de criança, a temperatura de celler…..no hi ha prou adjectius per descriure aquest moment. Per un amant del cava, com jo, que a més ha jurat fidelitat a aquesta beguda com a cavaller confrare de la Confraria del Cava, poques coses el poden arribar a emocionar tan com aquest tast.

El cava Turó d’en Mota de Recaredo, collita 1999, a la vista presenta un color daurat d’una bellesa excepcional. Té un rosari de bombolles fines i delicades que expressen la seva meticulosa criança. És un cava madur, intens en nas, que permet apreciar la mineralitat del terra calcari de la finca. Presenta notes de fruita madura, notes torrades molt elegants, un fons de crema pastissera, de toffe, d’anisats i especies dolces, tot embolcallat per una presencia molt elegant dels aromes provinents de l’autòlisi completa dels llevats. En boca és un cava perfectament estructurat, amb una acidesa que sorprèn que es mantingui després de la seva llarga criança i que deixa entreveure que encara té recorregut vital, una bombolla cremosa i delicada i uns aromes que es projecten cap el retrogust i que ens recorden la maduresa d’un cava de llarga criança, amb tocs anisats i balsàmics.

La collita 1999 està exhaurida a la cava i només es troba en algunes botigues especialitzades. Crec que qualsevol afeccionat al cava no es pot deixar perdre l’ocasió de tastar un producte tan singular i tan excel.lent. Tot i tenir un preu elevat, val la pena de fer l’esforç.

Fitxa tècnicacava Recaredo Turó d’en Mota 1999

  • 100% xarel.lo
  • 12% vol.
  • verema manual
  • 102 mesos de criança
  • criança amb tap de suro natural
  • aclariment manual en pupitre
  • desgorjat a ma sense congelar
  • producció de 2.973 botelles totes numerades

Related Posts

Leave a comment