Scroll Top

6 escumosos per 6 plats nadalencs

Bloc personal de Ramon Roset
6 caves nadal 16

Article publicat a Cupatges el dia 20/12/2016

1. L’escudella i carn d’olla
Cava Perelada Brut Rosé

Garnatxa 74%, Pinot Noir 18%, Trepat 8%. Criança de 12 mesos en ampolla

Recentment ha estat triada com el plat favorit dels catalans i en moltes llars de casa nostra és un plat imprescindible del dinar del dia de Nadal. És un plat contundent fet amb un caldo que conté molta substància adquirida de les verdures i dels greixos de les diferents carns que hi ha anat bullint i que després es mengen a part, la carn d’olla.
Per acompanyar aquest plat una proposta atrevida i festiva, un cava rosat, el  Perelada Brut Rosé. Elaborat amb garnatxa majoritàriament, és un cava que guarnirà la taula per la seva elegant ampolla i pel seu color rosat intens. La seva frescor ens alliberarà de la calor de l’escudella i la seva acidesa neutralitzarà el caràcter greixós del caldo. La seva personalitat li dóna el caràcter necessari per acompanyar la carn d’olla.

2. Els canelons
Llopart Original 1887 Brut Nature Gran Reserva de Caves Llopart
50% montónega (parellada d’alçada), 25% xarel·lo, 25% macabeu. 60 mesos de criança.

Ja siguin fets amb la recepta tradicional de carns rostides o més sofisticats, com els que duen foie gras o tòfona, els canelons són un altre dels plats que tampoc falten mai durant les festes de Nadal en moltes cases, en especial el dia de Sant Esteve.
El Llopart Original 1887 és un cava molt gastronòmic, la seva acidesa present però molt equilibrada i la seva textura cremosa ens ajudarà a alliberar-nos de la untuositat de la beixamel, les aromes afruitades madures i les seves notes de llarga criança potenciaran les aromes i els sabors de la carn rostida del farcit, obtenint un bon equilibri entre el bouquet del plat i el del cava.

3. Els crustacis mediterranis: gambes, escamarlans, llagostins.
Vendrell Olivella Natural Brut Nature Reserva 2014 de Caves Mas Gomà 1724
100% xarel·lo. 15 mesos de criança. Sense sulfits afegits.

La nostra condició de poble mediterrani ens porta sovint a mirar cap al mar quan fem la tria d’un plat festiu, i quan es fa festa grossa, com és el cas de les festes nadalenques, les gambes, els escamarlans i/o els llagostins no hi poden faltar. El caràcter salí i iodat d’aquests crustacis, notes aromàtiques també presents en molts escumosos, fan que ambdós formin una parella gastronòmica sensacional. Tant si ens els mengem bullits com fets a la planxa o a la brasa, el cava Vendrell Olivella Natural, sense sulfits afegits, i amb una acidesa i un carbònic molt ben integrats acompanya amb solvència les intenses aromes marines dels sucs del cap dels crustacis i respecta la delicadesa de carn de les cues.

4. Les aus rostides: pollastre, capó, pularda, etc.
Cava Els Capricis Xarel·lo Castanyer de Caves Vilarnau
100% xarel·lo, un 25% del qual ha fermentat i s’ha criat 6 mesos en bótes de castanyer.

Les aus rostides són un plat festiu per excel·lència i com a tal tampoc manca a moltes taules de Nadal. Sigui cuinant la peça sencera com si la preparem desossada i farcida, a aquesta mena de rostits s’hi posen prunes, orellanes i pinyons.
El Capricis de Vilarnau és un cava singular i divertit. El pas per bótes de castanyer d’una part del seu vi base li confereix un volum i una estructura que el converteix en un cava molt gastronòmic i ideal per acompanyar plats d’aviram. La seva acidesa ens netejarà la boca i les seves aromes anisades, d’infusions de flors s’afegiran a les provinents del rostit, tot potenciant-ne el conjunt.

5. El garrí i el cabrit
Cava Maria del Mar Brut Gran Reserva de Caves Pere Ventura

60% Xarel·lo, 40% Chardonnay. 36 mesos de criança. Un 15% del cupatge del Chardonnay fermenta i ha tingut una criança en bótes de roure de diferents anyades.

Si hi ha una època de l’any on aquestes dues carns tenen protagonisme, aquesta és les festes de Nadal. El garrí normalment cuinat al forn, fent que la pell quedi cruixent i que la majoria dels seus greixos es desfacin, és un plat untuós que demana un vi amb cos i estructura. El cabrit tan si es cuina al forn com si es fa arrebossat, a la paella amb alls tendres o a la planxa és una carn tendra i exquisida que necessita un acompanyant que en respecti el seu delicat sabor.
Si hi ha un cava que pugui complir bé amb les necessitats d’ambdues carns aquest és el Maria del Mar Brut Gran Reserva de les caves Pere Ventura, un cava sofisticat que d’una banda té l’acidesa i l’estructura necessària per enfrontar-se a un garrí al forn i de l’altra el tacte i la cura necessària per acompanyar el cabrit.

6. Les postres de Nadal: torrons, neules, etc.
Cava Cuvée de Prestige Malvasia 2009 de Caves Freixenet
100% Malvasia.
El licor d’expedició s’elabora amb most de malvasia de diferent anyada i vins que envellit en bótes de castanyer durant 20 anys.

El debat sobre quina mena d’escumós acompanya les menges dolces sempre està obert. Hi ha opinions de tota mena al voltant de si ha de ser un escumós amb un bouquet dolç, brut o brut nature. Les postres de Nadal són tan variades que admeten un gran nombre d’escumosos. Tenim els torrons que poden ser els tradicionals fets a base d’ametlla fins a les darreres novetats basades en la xocolata i també trobem altres especialitats típiques d’aquestes festes com els polvorons i les mantegades que amb la seva densitat tendeixen saturar el paladar.
Si hi ha un cava que tingui la virtut de ser prou versàtil per poder acompanyar amb solvència tot l’assortiment de postres nadalencs, aquest és el Freixenet Malvasia. El seu carbònic, delicat però present, la seva acidesa i la seva estructura permeten alliberar-nos de la densitat de les postres d’ametlla i de la untuositat de les xocolates, potenciant-ne el sabor.

Related Posts

Leave a comment