Scroll Top

Tast retrospectiu de champagnes Louis Roederer

Bloc personal de Ramon Roset
roederer_portada

Coincidint amb el Saló Alimentaria, la distribuïdora Primeras Marcas va organitzar la segona edició del Magnificat, un dels esdeveniments off-alimentaria més significatius donada la rellevància de les marques que representen i el nivell de les ampolles que es poden tastar.

Una de les marques més emblemàtiques que representen és el champagne de la Maison Louis Roederer, que compta entre els seus productes el mític Louis Roederer Brut Cristal, un dels símbols del glamour i el luxe a nivell mundial.

Dins del Magnificat, vaig tenir la sort de poder assistir a un tast retrospectiu de quatre dels champagnes més representatius de la Maison Louis Roederer, el Louis Roederer Blanc de Blancs, el Louis Roederer Brut
Vintage
, el Louis Roederer Brut Vintage Rosé i el Louis Roederer Brut Cristal.

El tast, guiat pel Chef de Cave del celler, Jean-Baptiste Lécaillon, va consistir en tastar tres anyades de cadascun dels champagnes: la 1995, la 2000 i la 2008 (excepte en el Cristal que va ser la 2007) amb el propòsit de poder constatar d’una banda la gran capacitat d’envelliment i guarda d’aquests champagnes i de l’altra com els diferents terroirs d’on provenen els raïms caracteritzen el perfil organolèptic dels mateixos.

El Louis Roederer Blanc de Blancs s’elabora amb els millors ceps de chardonnay de les finques que la Maison té a la Côte de Blancs. Entre un 15% i un 20% del vi es vinifica en bótes de roure i no se li deixa fer la fermentació malolàctica. La segona fermentació en ampolla arriba a una pressió màxima de 4 kg en comptes dels 6 kg habituals. La criança en ampolla  és de 5 anys, després 6 mesos de repòs en ampolla un cop desgorjat i té un dosatge d’11 a 12 gr de sucre per litre.

L’anyada 2008 és un champagne cremós, floral i afruitat, amb una acidesa viva, elegant i refrescant amb notes de ginesta, avellanes i suaus torrats.  En l’anyada 2000 apareixen intenses aromes torrades que dominen per sobre de notes de llevats, flors seques i records làctics. L’anyada 1995 es mostra subtil i delicada, carbònic efímer, encara marca una lleugera acidesa i notes finals de mel. Un avi amable.

 

 

 

El Louis Roederer Brut Vintage Rosé és un cupatge dominat per la pinot noir (entre el 65% i el 70%) acompanyada de chardonnay (30% – 35%). Els raïms provenen del crus de Cumières a Marne la
Vallèe, cercant els seus terrers argilo-calcaris poc profunds que permeten que el raïm tingui la maduresa fenòlica desitjada. El 20% dels vins fermenten en bótes de roure i no se li permet fer la fermentació malolàctica. La criança en ampolla és de 4 anys més 6 mesos de repòs en l’ampolla un cop desgorjat. Dosatge de 8 a 12 gr. per litre.

La maceració pel·licular en fred d’aquest champagne és de 5 a 8 dies el que fa que el seu color sigui molt pàl·lid, i en el va perdent amb el pas del temps. El 2008 és un champagne on hi trobem aromes de fruites vermelles madures. Cremós, equilibrat i llaminer. En el 2000, tal i com passava en el Blanc de Blancs, les notes torrades i caramel·litzades hi són molt presents, conferint-li un caràcter singular. L’anyada 1995 és sensacional, ha perdut completament el color però no tota la seva força i les aromes de la chardonnay dominen sobre les de pinot noir.

 

El Louis Roederer Brut Vintage té pràcticament el mateix cupatge que el Vintage Rosé, però en aquest cas els raïms provenen de la Montagne de Reims, on els raïms maduren lentament i els vins són rústics, trets que li confereixen la seva personalitat. Es fermenta en bóta fins un 37% del vins base i no se li permet fer la fermentació malolàctica. La criança en ampolla és de 4 anys més 6 mesos de repòs en l’ampolla un cop desgorjat. Dosatge de 9 a 12 gr. per litre.

L’anyada 2008 és intens i potent, certament rugós, però afruitat amb les notes torrades de fons. En l’anyada 2000, les notes torrades s’han intensificat i les aromes de llevats de la criança hi són ben presents. Complex i vinós. L’anyada 1995 és menys rústic, ha guanyat en elegància i té notes cítriques, salines i iodades, amb un final lleugerament amargós.

 

 


El Louis Roederer Brut Cristal, creat l’any 1876 per encàrrec del Zar Alexandre II de Rússia, va posar la cirereta al pastís d’aquest excepcional tast. Llegendari per la seva longevitat s’elabora a partir d’un acurada tria de raïms de pinot noir i chardonnay provinents de les millors finques de sòl calcari propietat de la Maison, set parcel·les de set pobles. Només Grand Crus. El cupatge volta el 60% de pinot noir i el 40% de chardonnay. Fermenta en bóta entre un 15% i un 30% del vi base i com en tota la resta no fa la fermentació malolàctica. La criança en ampolla és de 6 anys més 6 mesos de repòs en l’ampolla un cop desgorjat. Dosatge de 9,5 a 11 gr. per litre.

L’anyada 2007 és intens, un perfecte equilibri entre les notes afruitades cítriques, una acidesa llaminera i les aromes de llevats, xocolata blanca i pastisseria. Ampli i sedós. El 2000, com tota la resta de champagnes de la casa que hem tastat, augmenta la intensitat de les notes torrefactes, sense perdre però el seu caràcter. L’anyada 1995 posa la pell de gallina. Complex, elegant, delicat, cremós i ple de matisos és un champagne memorable.

Related Posts

Leave a comment