Scroll Top

Xarel.lo vermell, seducció penedesenca

Bloc personal de Ramon Roset
xarellovermell
L’estiu és un gran moment per redescobrir els vins rosats. Si sou dels que no us conformeu amb els rosats més clàssics, sempre teniu la oportunitat d’explorar uns dels vins rosats més singulars de casa nostra, els vins elaborats amb la varietat xarel·lo vermell.
A la majoria del territori penedesenc aquesta varietat es coneix com a xarel·lo vermell,  però a la zona de l’Alt Camp i rodalies l’anomenen cartoixà marí i a la zona d’Alella és la pansa rosada. Aquesta variant del xarel·lo blanc, molt minoritària i actualment en fase de recuperació, és un raïm que, si ha tingut una bona insolació, presenta un color vermellós clar degut a una mutació somàtica. Té la pell més gruixuda que la varietat blanca i això fa que maduri més tard.
La DO Penedès, on es conreen al voltant de 30 hectàrees de xarel·lo vermell, va incorporar aquesta varietat en el seu reglament el 31 d’octubre de 2012. A la zona d’Alella també n’hi ha unes poquetes hectàrees.
Els vins monovarietals elaborats amb xarel·lo vermell tenen un coloració que va des del groc amb reflexes rosacis fins al vermellós passant pel rosat pàl·lid, de pell de ceba, que els acosta a l’estètica dels vins rosats provençals. En aquest cas no és un color que l’elaborador busqui per raons marquetinianes a través de controlar la maceració amb les pells, sinó que surten d’aquest color perquè és una varietat poc colorant. Necessita una maceració pel·licular mínima de 45 hores a 3ºC perquè es colori el vi.
En termes generals, els vins elaborats amb aquesta varietat tenen un conjunt aromàtic on hi destaquen les notes cítriques, de fruites com l’aranja i mandarina, fruites grogues d’os com el préssec i sovint acompanyades de notes anisades i balsàmiques.
En boca aquests vins solen ser frescos i amb una bona acidesa que els fa molt llaminers.
Actualment a Catalunya s’elaboren al voltant d’una quinzena de vins monovarietals amb aquesta varietat, i en podem trobar de vinificats en blanc, en rosat, escumosos pel mètode ancestral i escumosos pel mètode tradicional.
De els vins catalans elaborats amb xarel·lo vermell en voldria destacar dos, que per mi són estratosfèrics, el Sicus Cartoixà Marí com a vi tranquil i el Castellroig Xarel·lo Vermell Brut com a escumós.

 

Sicus Cartoixà Marí

El Sicus Cartoixa Marí, hores d’ara ja és un vi molt conegut, se n’ha escrit molt d’ell i importants sommeliers i prescriptors l’han posat en valor. Hi ha una gran quantitat de notes de tast a les xarxes. Jo li vaig dedicar un post l’any 2015, que podeu llegar fent click a aquí. I no és d’estranyar, doncs és un vi d’aquells que sempre ve de gust i per aquesta raó, des de la seva primera anyada, té un lloc fix reservat al meu
celler particular. Tímid algunes vegades, extravertit d’altres, cada anyada explica perfectament com van ser les condicions meteorològiques a Bonastre i també com l’Eduard Pié  va evolucionant com a viticultor i elaborador. És un vi viu i ple de matisos que atrapa tan pel seu color com pel seu conjunt aromàtic i organolèptic.
Fitxa técnica:

Sicus Cartoixà Marí 2014

 • 100% cartoixà marí
 • Maceració pelicular de 45 hores entre 2 i 4ºC
 • Fermentació en àmfores d’argila
 • Criança de 5 mesos en inox amb les seve lies
 • 11,5% vol
 • Producció de 2.850 ampolles
 • Preu: al voltant dels 10,90 euros.

Castellroig Xarel·lo Vermell Brut

El Marcel Sabaté, quarta generació d’una família pagesa, és un enòleg entregat i apassionat per la seva feina. Rigorós en l’estudi dels sòls, devot dels vins de terrer i detallista, sap tractar cada varietat de raïm com pocs.
El seu cava elaborat amb xarel·lo vermell (xarel·lo fosc com ell diu) és senzillament excepcional. Un cava que amb les peculiaritats que li atorga una varietat tan singular com el xarel·lo vermell i un tractament enològic sibil·lí, té la capacitat d’acompanyar-nos perfectament en molts moments: mentre estem cuinant, com a copa de benvinguda o en l’aperitiu, en les nostres estones de lectura o de conversa de les tardes i els capvespres. Fresc, fragant,  subtil, llaminer i seductor, ple de matisos, divertit com a copa i seriós amb el menjar, on excel·leix acompanyant peixos fumats i salaons.


Fitxa técnica

Castellroig Xarel.lo Vermell Brut

 • 100% xarel.lo vermell
 • 12 mesos de criança en ampolla
 • 11,5% vol
 • Preu: al voltant dels 15,35 euros

Related Posts

Leave a comment