Scroll Top

Tast vertical de Pater (D.O. Montsant)

Ara fa uns pocs dies al restaurant Topik de Barcelona ens varem reunir unes quantes persones per atendre les explicacions que l’Adelf Morales, xef del Topik, ens va donar sobre com preparar alguns plats amb caça (cérvol, llebre, perdiu, becada i senglar) seguint les receptes tradicionals de la cuina catalana amb alguna incursió als sabors de la cuina oriental. Posteriorment varem gaudir d’un llarg sopar on ens varem menjar tots els plats objecte de les receptes del curs.

Per acompanyar aquest magnífic sopar varem tenir la sort de comptar amb la presencia del Jaume Roca, propietari de Ficaria Vins, celler ubicat a l’idíl•lic poble de La Figuera del Montsant, que ens va obsequiar amb un tast vertical de totes les anyades (2003-2004-2005-2006 i 2007) del seu vi més emblemàtic: el Pater.

Llebre d’Aragó guisada amb vi negre
del Montsant, xocolata i especies.

Un tast vertical és molt interessant doncs permet analitzar amb perspectiva l’evolució d’un vi, de la seva elaboració i també del seu elaborador, podent copsar detalls que d’altra manera és molt difícil de percebre.

El Pater és un vi monovarietal de garnatxa negre procedent de vinyes molt velles, que el Jaume té a les seves finques de La Figuera del Montsant (comarca del Priorat, però D.O. Montsant). És un vi que se li dona una criança de 12 mesos en bótes de roure francès de torrat suau.

Becada
Varem començar pel Pater 2003. Aquesta va ser la primera anyada comercial del vi. Les anyades 2003 i 2004, la fermentació es va fer al 50% en barrica de fusta oberta i 50% en dipòsits d’inox.

El color ja ha caigut força, i no presenta el vermell picota intens que caracteritza aquest vi quan és més jove. El ribet tendeix cap al teula. Manté una bona llàgrima En nas presenta un aromes de fruita negre molt madura, confitada i notes especiades (sobretot regalèssia, encara que també hi trobem algunes altres especies com el clau) amb sobre un fons de notes torrades. En boca es manté intens i ben estructurat. Ampli, saborós, encara conserva una acidesa que li transmet frescor i els seus tanins estan ben polits. En retronasal ens retrobem amb les espècies, fruita seca (figues) i amb uns records de cacau i mentolats. Finalitza amb un dolç toc amarg, que el fa molt agradable. A mesura que es va anar obrint, va demostrar que malgrat la seva edat està en plena forma i es referma com un gran vi.

El Pater 2004, també presenta un color evolucionat, de capa mitja, ribet tendint al teula i bona llàgrima. En nas, inicialment presenta uns aromes químics, de cola, que en esvair-se donen pas a aromes de fruita negre molt madura i espècies en la mateixa línia que l’anyada anterior.

Cérvol estofat amb
vi negre del Montsant i verdures
En boca és amable, i potser en aquesta anyada es nota més el treball de solatges. Bona acidesa i uns tanins que li donen relleu i consistència. En aquesta anyada, la retronasal ens aporta tocs especiats i balsàmics i records de mel sobre un fons de notes torrades.

El Pater 2005, la seva fermentació és 100% en dipòsit d’acer inoxidable, Aquesta anyada presenta un color vermell picota intens amb ribet granat. Capa alta i bona formació de llàgrima. En nas desprèn aromes de fruita vermella madura (cireres, mores) i notes especiades amb algun record làctic. En boca és ampli, amb bon cos, ben estructurat i una justa acidesa. Retronasal amb melmelada de mores, tocs d’herbes aromàtiques i unes notes de xocolata mentolada. Persistent. Molt llaminer.

Amb el Pater 2006 arribem a la plenitud d’aquest vi. Si el 2003 tenia l’elegància de la maduresa i el 2005 reivindicava un lloc entre les millors garnatxes del nostre país, el 2006 és la confirmació de que ens trobem davant d’un vi excels, perfecte representant de la varietal en que està elaborat.

Amb el seu color vermell intens, de cirera picota, el seu ribet granatós, la seva bona cobertura i amb una llàgrima densa i abundant.

Explosió d’aromes de fruites vermelles i negres madures, de fruita confitada. Notes especiades (regalèssia, clau), d’herbes aromàtiques (timó) i balsàmics (romaní, ginebró) amb alguns tocs minerals sobre un subtil fons torrat, que ens porta records de cacau.

En boca és ampli, intens, ben estructurat, rodó. Saborós, fresc, una vegada més l’acidesa és fantàstica. Els seus tanins, dolços i polits, el fan sedós i consistent. Elegant. En retronasal retrobem la fruita i les espècies. També les elegants notes torrades en el rerefons, de cacau amb menta. Llarg, molt llarg,…. Un vinàs, una font de plaer.

El Pater 2007, pràcticament acabat de sortir al mercat, segueix amb fidelitat els passos del seu germà, molt bo ara, però fantàstic d’aquí uns mesos.

En resum, aquesta nit va ser un gran festival de garnatxa del Montsant, de la ma d’un dels vins que millor les interpreta i les representa. Sentit les explicacions del Jaume, plenes de humilitat, sinceritat i passió, es fàcil adonar-se que aquest vi és el fruit d’una viticultura noble, franca i de respecte del territori.

Related Posts

Comments (1)

Va ser una molt bona vetllada. No va ser tal com tu i jo l'haviem organitzada/proposada, però va estar de conya.

Seguirem fent coses..!

Leave a comment