Scroll Top

Celler Vinyes Domènech (D.O. Montsant)

Crònica d’una visita feta fa pocs dies al Celler Vinyes Domènech (D.O. Montsant). Per no fer aquest post massa llarg, la ressenya dels vins tastats l’aniré fent en successius posts.Quan hom deixa la plaça del Celler Cooperatiu de Capçanes i enfila el camí de la Fou, que porta al Mas Collet, el paisatge van canviant la seva fisonomia a mesura que anem guanyant alçada i cada vegada sembla més inversemblant que a dalt de tot s’hi pugui conrear vinya.

Al final del camí, enmig del bosc, a 500 m. d’alçada, apareix Vinyes Domènech, un conjunt de bancals de vinya i un celler, que configuren un paisatge idíl·lic al peu d’un amfiteatre format per la Serres de Llaberia i Montalt on es respira pau i tranquil·litat.

La particular situació d’aquestes 15 ha. , entre boscos i aqüífers naturals, sempre acaronades pel vent, crea un microclima idoni pel conreu de la vinya.

En arribar al celler, ens reben el seu propietari, en Joan Ignasi Domènech, propietari, i el Xavi Nolla, sumiller, de Vinyes Domènech.

Un passeig per les vinyes serveix per copsar l’entusiasme del Joan Ignasi pel món del vi en general i pel seu projecte en particular. De les seves apassionades explicacions emanen un munt de dades que denoten que té totes les magnituds de la finca, dels ceps i dels seus vins perfectament estudiades i parametritzades.

El passeig acaba al celler, on tastem diversos vins directament dels dipòsits podent apreciar de primera ma com el Joan Ignasi concep els seus vins a través de les diferents vinificacions en funció de la varietat, la parcel·la i el seu destí final.

El celler és bioclimàtic, el que significa que es va construir tenint en compte criteris de desenvolupament sostenible. Dissenyat per reduir al màxim els nivells de consum energètic, les necessitats d’aigua es satisfan tot recollint l’aigua de pluja i les necessitats elèctriques es satisfan a partir de les plaques fotovoltaiques que estan col·locades en diversos indrets de la construcció. En aquest celler no hi ha res deixat a l’atzar.

Tot seguit, ens adrecen a una barraca de vinya, amb un interiorisme exquisit, on tenim l’ocasió de gaudir un excel•lent dinar–maridatge entre una selecció de vins del Celler i un menú elaborat per l’ocasió pel xef Toni Bru del restaurant El Celler de l’Aspic de Falset amb l’assessorament vinícola del sommelier Xavi Nolla.

Previ a començar el dinar, ens sorprenen amb la degustació d’una ampolla de Teixar 2004, que va ser la primera anyada d’aquest magnífic vi. Tot un privilegi que els hi agraïm moltíssim.

Comencem el dinar amb una amanida d’escarola amb fruita fresca i pernil d’ànec regada amb una vinagreta de foie, és la parella de ball del Rita 2010. Un vinàs. El descobriment del dia. El millor vi blanc que he tastat, superant fins i tot el Clos Nelin.

Tot seguit, per acompanyar el Furvus 2008, un canelons de gall mut del Penedès amb una beixamel perfumada amb espècies i herbes aromàtiques, que la feien lligar perfectament amb els aromes del Furvus.

El Teixar 2008, una de les joies de la corona d’aquest celler, el varem acompanyar d’una cuixa de corder eco “cal Pauet” rostida amb herbes i cebetes.

De postres, la coca d’oli de Falset i fruits secs, tot acompanyat de la segona sorpresa del dia, una mistela de garnatxa d’edició especial que no es comercialitza.

Aquest espectacular àpat va posar fi a aquesta agradable jornada de vinyes i vins, enmig d’un paratge d’ensomni i gaudint d’una excellent companyia.
El paisatge, les vinyes, el celler, els vins…. fan imprescindible una escapada a aquest celler.

Related Posts

Leave a comment