Scroll Top

Gelamà Macabeu 2010 (D.O. Empordà)

Les fires de vins, són molt útils perquè hom té l’oportunitat de trobar reunits en un mateix espai molts vins i això facilita que en unes hores puguis fer una primera aproximació i tastar moltes referències, algunes difícils de trobar a les botigues. Sovint tastes desenes de vins, uns agraden més, altres agraden menys… i a vegades hi ha un vi, que no saps perquè t’arriba a l’ànima. Això és el que em va succeir, amb el Gelamà Macabeu, en el darrer Saló Vins de Tramontana, on la D.O. Empordà presentava els seus vins al Palau de Mar de Barcelona.

Aquests enamoraments a primera vista, després cal pair-los, doncs en les fires les condicions de tast no són les més òptimes. Tot i que l’organització et proveeix d’una bona copa, les aglomeracions de persones als estands, el servei del vi moltes vegades deficient, les temperatures, el fet de que amb la mateixa copa tastis tots els vins, etc. són factors que poder fer que un vi que allí t’agradi molt quan el tastes tranquil•lament a casa no tingui res a veure.

El Gelamà Macabeu és un vi blanc monovarietal de macabeu. Aquesta varietat de raïm el gran públic la coneix sobretot per formar part del triumvirat de raïms amb els quals s’elabora el cava, però és una gran desconeguda com a varietat per fer vi tranquil.

A part d’encisar-me el vi, també vaig descobrir el celler Gelamà, per mi desconegut fins aleshores i que resulta ser un dels més antics de l’Empordà, doncs va ser fundat a l’any 1892 i inicialment feien “xampany” tal i com es deia aleshores.

Després de set dècades sense activitat, un descendent del fundadors, en Roger Rius, ha retornat l’activitat al celler familiar amb la intenció de fer vins de qualitat amb personalitat. El celler presenta avui una oferta de quatre vins monovarietals: el blanc de macabeu, un rosat de garnatxa i dos negres, un de carinyena i un de merlot.

El vi que ens ocupa, el Gelamà Macabeu, s’elabora a partir de raïms de vinyes velles plantades el 1950, en una finca de sòl argilós i sorrenc i molt pobre en matèria orgànica.

El resultat és un vi de color groc pàl•lid amb reflexes verdosos.

La seva seducció comença al nas, on és presumit i perfumat. Afruitat, desprèn aromes de meló i préssec acompanyades de notes de pinya i codony amb un tocs cítrics (aranja) que li donen frescor mentre apareixen els delicats aromes de la flor d’ametller i del fonoll i uns subtils tocs fumats que delaten que una petita part del vi ha estat en botes de roure americà.

En boca es mostra voluminós, equilibrat i fresc. El seu pas de boca és elegant, amb una acidesa equilibrada i una magnifica presencia de la fruita que ja endevinàvem al nas i que el fan molt saborós i llaminer. Té un final ampli, ple de matisos amb una bona persistència i postgust llarg.

Al meu parer un dels millors monovarietals de macabeu que s’elaboren avui a casa nostra. És un vi amb una excel•lent relació qualitat preu. Si el trobeu no us el perdeu !!!

Fitxa tècnica

Gelamà Macabeu 2010

  • 100% macabeu de vinyes velles
  • 13,5% vol.
  • Celler Gelamà (Vilajuïga)
  • D.O. Empordà

Related Posts

Leave a comment