Scroll Top

Lo Cadinell i Lo Pebrat d’Ossera (Formatgeria Serrat Gros, Ossera)

En un post anterior us parlava del Serrat Gros, un dels millors formatges de cabra de llet crua i quallada àcida del món. Però a Cal Codina d’Ossera (Alt Urgell), la Mercè Lagrava i el Raúl Alcáraz també elaboren altres joies, com són Lo Cadinell i Lo Pebrat d’Ossera, a més d’un Tupí i una delicadesa, un petis formatgets en oli d’oliva que s’anomenen Xerris.

Avui és el torn de parlar de Lo Cadinell i Lo Pebrat d’Ossera.

Lo Pebrat d’Ossera
Com és habitual en aquesta formatgeria, aquests formatges estan elaborats amb llet crua del seu ramat de cabres alpines. Fa poc he sentit a la Mercè refermar-se en el seu compromís de només elaborar els formatges que surtin de la llet de que disposen del seu ramat. Això és molt lloable, sobretot si tenim en compte que d’aquests formatges la demanda és més gran que l’oferta.

Tanmateix aquests dos formatges, a l’igual que el Serrat Gros, són formatges de temporada. Això significa que els elaboren seguint el cicle natural de llet de les cabres i no en trobem tot l’any, només de primavera fins a la tardor.

Lo Cadinell
De quallada àcida, Lo Cadinell és un formatge que el maduren entre 3 i 4 setmanes. Es presenta en forma de piràmide truncada i en peces d’uns 250 gr.

La seva escorça és natural amb presencia d’un fina capa de floridura blanca. La seva textura podríem dir que és cremosa, tot i que és més compacte al centre, d’aspecte que ens recorda el guix de paleta, i més cremosa a mesura que es va apropant a l’escorça.

En assaborir-lo el trobem de gust suau, amb sabors que ens recorden fruita fresca, amb tocs cítrics sobre un fons de gust làctic caprí.

Lo Pebrat és el mateix formatge que Lo Cadinell, llevat que en aquest cas, abans de posar-lo a madurar, es recobreix tota la seva superfície externa amb pebre. Lo Pebrat és un formatge dins de la categoria de formatges de cabra amb ingredients afegits. Es presenta en forma de piràmide truncada, en peces de 250 gr. i la seva escorça negrosa (degut al pebre) el fa molt atractiu visualment.

La textura és la mateixa que Lo Cadinell i la gran diferencia entre ambdós, a part del seu aspecte extern, és el sabor. En aquest cas als gustos fruitosos que trobàvem al Lo Cadinell s’hi afegeix un toc picant molt agradable que li dona personalitat i el fa molt llaminer.

Dos formatges de cabra excel•lents, premiats en els concursos formatgers més prestigiosos del món. Lo Pebrat d’Ossera va obtenir la Medalla d’Or l’any 2010 al World Cheese Awards de Birmingham i la Medalla d’Or al Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus de la Fira de Sant Ermengol a la Seu d’Urgell els anys 1997, 1999, 2001, 2005, 2008 i 2010.

Ideals per tan per acompanyar amanides com per degustar-los amb unes bones torrades de pa de pagès i un bon oli d’oliva. També combinen molt bé amb melmelades de fruites del bosc i de flors silvestres.

Els millors companys de viatge d’aquests formatges són els vins blancs aromàtics però amb una certa criança, ideals els chardonnays amb criança en bóta.

Una manera sensacional de gaudir de Lo Pebrat d’Ossera és en la típica amanida de formatge de cabra, tot substituint el popular rullo de cabra per Lo Pebrat.

Amanida de formatge Lo Pebrat: poseu en un plat una base de mesclum d’ensiams i brots tendres. A continuació hi afegim, repartint-ho de manera uniforme: tomàquet tallat a daus, panses de Corint i pinyons (que haurem torrat prèviament a la paella). Opcionalment hi podeu posar fruita fresca tallada a daus (préssec, mango,…)

Agafeu un tall de Lo Pebrat i el passeu per la planxa fins que quedi una mica torrat i a la vegada la seva textura esdevingui força cremosa. Amb l’ajuda d’una espàtula, el retireu de la paella (mirant d’agafar la membrana s’ha format amb el contacte amb la planxa calenta) i el poseu a sobre de l’amanida.

Amanir el conjunt amb una vinagreta feta emulsionant en un bol, mostassa antiga, vinagre de Mòdena, una mica de mel, sal, pebre i oli d’oliva extra verge.

A gaudir-lo…

Related Posts

Comments (6)

Hola Ramon!

L'any passsat vàrem anar a la Fira de Sant Ermengol i vàrem poder gaudir d'aquests dos formatges i realment són exquisits. La teva fitxa tècnica ja ho diu gairebé tot i a més s'agraeix la teva recepte de l'amanida de formatge, només un potser…
Potser si enlloc de vinagre de Mòdena hi posséssim vinagre de Riesling de Gardeny, no sé que et sembla?
Salut!

Hola Jaume,

Si, si, molt millor amb el vinagre agredolç de Riesling de Gardeny o fins i tot l'agredolç de Merlot. Gràcies pel suggeriment. Salut!

Hola Ramon!

Em podries dir on es pot trobar, sigui pel Maresme o per Barcelona el formatge de Serrat Gros?
L'altre dia vàrem anar al Mercat de Mercats i a l'Estand de Gardeny van posar l'agredolç de Merlot amb patates xip, realment sorprenent, segur que amb l'amanida de formatge també hi aniria molt bé. Grâcies.
Salut!

Hola Jaume,

En principi al Maresme només el ven la Xarcuteria Blanca, que està dins del Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró, parades 110-120 i tel. 937 906 287. A Barcelona hi ha força botigues que el venen, a la web de la formatgeria (www.formatgeriaserratgros.com) a l'apartat de distribuidors hi trobaràs tota la llista de botigues.
Fins aviat. Salut !

Hola Ramon!

Gràcies per la teva informació.

A reveure. Salut!

Hola Ramon,
Molt bona la teva amanida "lo pebrat " és una formatge excel·lent.
Bomissin.:))
Et deixo,
http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/05/lo-serrat-gros-un-formatge.html
Salutacions,

Leave a comment