Scroll Top

L’Ermita 2000

Aquest any, per diverses raons, no vaig poder assistir als tastos que, amb motiu de la Fira del Vi de Falset, es van fer en diversos pobles del Priorat. Mentre em resignava a saber d’aquests actes a través dels amics que hi eren, l’atzar va decidir compensar-me posant al meu abast l’oportunitat de gaudir d’una ampolla de L’Ermita, el famós vi del Priorat, que elabora l’Alvaro Palacios al seu celler de Gratallops

La primera vegada que vaig tastar L’Ermita, en un tast dels grans priorats fet amb un quants amics, l’ampolla ens va sortir malament i no en varem poder gaudir gens. Posteriorment sempre havia tastat aquest vi en esdeveniments i fires, pel que mai havia tingut l’oportunitat de beure’l en quantitat suficient com per poder-m’hi recrear i sobretot per poder-lo valorar amb prou criteri.

L’Ermita és un vi elaborat amb Garnatxa (al voltant del 80%), Cabernet Sauvignon (al voltant del 15%) i per Carinyena (al voltant del 5%). Encara que en aquest tipus de vins, només els seus elaboradors saben amb exactitud el seu cupatge i no sempre el fan públic. Se li dona una criança de 18 mesos en botes de roure francès.

És un vi que es recomana consumir-lo a partir del seu vuitè any en ampolla i com ja us podeu imaginar li costa molt d’obrir-se i arribar a la seva màxima expressió sensorial.

La nostra ampolla era de la collita 2000 (qualificada d’Excel•lent al Priorat). S’hi comptem el temps de criança de 18 mesos, ens anem al 2002, i en ser ara a l’any 2011 el seu temps d’ampolla està al voltant dels nou anys. Perfecte! Estàvem dins dels paràmetres òptims de consum del vi.

L’ampolla la varem obrir tres hores abans de tastar-lo i varem decantar el vi en un decantador Duck de Riedel.

Al servir-lo a la copa presenta un color vermell cirera picota molt intens amb el ribet ataronjat, marcant que és un vi ja força evolucionat. Es mostra brillant i amb una capa molt alta. La llàgrima és densa, tal i com correspon a un vi de 14º.

En nas es mostra franc, intens, amb uns aromes de fruita vermella i negre en confitura, que van prenent força a mesura que va evolucionant. Els aromes torrats de la fusta estan perfectament integrats, sobre un fons mineral molt marcat, expressió del sòl de llicorella típic del Priorat. També hi podem trobar uns aromes balsàmics, sobretot torrefactes, mentolats i regalèssia.

En tastar-lo embolcalla tota la boca marcant cos i estructura. El seu pas és sedós, molt equilibrat, mostrant-se saborós, amb la fruita molt concentrada i en perfecte harmonia amb les notes de la fusta. L’acidesa és bona i els tanins molt ben integrats. El final és llarg i persistent, amb records de torrats i fumats molt fins, i amb una marcada empremta mineral.

L’Ermita és un vi excel•lent i una obra mestre del marketing. Considerat quasi com un vi mític, és objecte de desig per tothom qui està relacionat amb el món del vi, ja sigui professional o aficionat. És un gran vi, però, sota la meva opinió personal, no és tan singular com per justificar el seu preu (l’anyada 2000 oscil•la al voltant dels 500 euros). Per emprar la terminologia d’un conegut programa de televisió sobre vins, és un vi que costa més del que val.

Fitxa tècnica
L’Ermita 2000
  • Garnatxa negre (80%), Cabernet Sauvignon (15%), Samsó (5%)
  • 18 mesos de criança en botes noves de roure francès
  • 14% vol.
  • Celler Alvaro Palacios
  • D.O.Q. Priorat
 

Related Posts

Comments (1)

Curiosament en aquestes mateixes dates i a Falset, vaig poder tastar L'Ermita (en aquest cas un 2007) per primera vegada.

Va ser en el sopar-tast que va organitzar el Toni Bru i que ja vaig publicar en un parell de posts, donat que varem tastar 10 garnatxes.

Sense cap tipus de dubte un gran vi, però tal com tu comentes amb una RQP no massa bona.

Leave a comment