Scroll Top

Clos Nelin 2008

Conec el Clos Nelin des de la seva anyada 2001. Va ser als inicis del projecte Terra de Verema, quan en una de les sovintejades visites al Priorat, en un àpat, l’Ester Nin ens va suggerir de tastar aquest vi. Aleshores em va sorprendre molt, doncs jo no era un amant dels vins blancs amb criança i haig de confessar que no estava molt predisposat a que m’agradés. El vi em va agradar molt, trencant totes les meves resistències. Des d’aleshores el tinc dins de la meva llista de vins a tastar cada any.
El Clos Nelin és un vi singular. Elaborat al Priorat pel René Barbier. Només els seus elaboradors saben exactament el cupatge de que està composat. Fins a vuit varietats de raïm diferents he pogut constatar que formen part d’aquest cupatge. Hi ha Garnatxa blanca, Macabeu, Pedro Ximénez, Viognier, Pinot Noir vinificat en blanc, les varietats de la vall del Rhône, Marsanne i Rousanne i una varietat autòctona de pell dura i molt aspre que s’anomena Escanyavelles, menyspreada fins ara pel seu teòric poc valor enològic. Ja podem suposar que amb totes aquestes varietats el vi no serà gens clàssic en cap aspecte.

 

En la seva elaboració, cada varietat es treballa per separat, fins i tot, en la seva criança en botes de roure, cercant per cadascuna d’elles les millors condicions pel seu assemblatge final.
A la vista és un vi que presenta un color groc daurat intens, amb reflexes d’or vell. Es mostra dens i deixa una llàgrima densa que ja dona pistes de la seva graduació alcohòlica.

 

En nas és molt complexa. Inicialment destaquen els aromes minerals (pissarra i grafit) sobre un fons d’aromes torrats i làctics provinents de la criança (fruits secs, vainilla, mantega, mel). També hi trobem tocs d’aromes animals (cuir). Després van apareixent aromes de fruites confitades (poma oxidada, albercoc) i alguns aromes especiats (romaní, lavanda) que li donen un aire mediterrani.

 

A la boca el notem dens, amb cos, untuós, càlid i glicèric. El seu pas de boca no deixa indiferent, embolcallant-la tota, deixant molt ben marcats el tanins dolços de la fusta i mostrant una acidesa cítrica, molt agradable, que transmet frescor i el fa llaminer. El final és molt llarg i té un toc amarg provinent de la seva mineralitat.

 

Estem davant d’un gran vi blanc d’autor (92 punts Parker) i això es reflexa en el seu preu, que oscil•la al voltant dels 28 euros. Un vi per gaudir-lo amb tranquil•litat, prenent-nos tot el temps necessari per deixar-lo obrir i que ens vagi mostrant tota la seva complexitat. La gran varietat de matisos que presenta ens farà gaudir de la seva degustació. Imprescindible per tots aquells que volen anar evolucionant en el tast de vins blancs

 

És un vi per acompanyar àpats. Peixos a la brasa o amb salsa, arrossos i rissottos, carns blanques i petites aus. Formatges artesans de cabra.

 

Fitxa tècnica

Clos Nelin 2008
 

  • Garnatxa blanca, Macabeu, Viognier, Pinot Noir, Pedro Ximénez, Marsanne, Rousanne, Escanyavelles
  • 8 mesos de criança en botes de roure francès
  • 14% vol
  • Celler Clos Mogador
  • D.O.Q. Priorat

 

Related Posts

Leave a comment