Scroll Top

El Cuirol de Formatgeria Casa Cuirols (La Nou, El Berguedà)

Foto: Martí Vicente
Per mi és un goig poder comentar un altre gran formatge que s’elabora a la meva comarca de naixement, El Berguedà.


Al petit poble de La Nou de Berguedà, situat a l’Alt Berguedà, dins de la serralada del Catllaràs i al peu del Sobrepuny, i conegut pel seu bonic Santuari, es troba la formatgeria Casa Cuirols.


Aquesta formatgeria elabora formatges de pastor amb llet crua de cabra, procedent del seu ramat, segons els mètodes tradicionals. Tenen molta cura de les formes i la presentació dels seus formatges.


El Cuirol és un formatge que destaca per la seva forma de piràmide truncada amb una escorça natural d’aspecte rugós. L’aspecte és molt atractiu.


Aquest formatge és de quallada àcida i pasta cremosa. La seva maduració és de tres/quatre setmanes, i aquesta és inversa, això és que presenta una textura més compacte al centre del formatge, d’ intens color blanc i aspecte que recorda el guix d’obra, i es va tornant tendre i cremosa a mesura que ens acostem a la pell, on és quasi liquida.


L’afinat final d’aquest formatge, abans de comercialitzar-lo, es fa a Caseus Afinadors.


Al nas notem aromes animals, d’humitat i d’herbes fresques com el fenc.


A la boca presenta una textura cremosa, amb gustos làctics i un punt d’acidesa que ens recorda els cítrics. Si el deixem evolucionar, apareix un sabor que recorda l’ametlla seca.


Per acompanyar aquest formatge triarem un bon pa integral elaborat de manera artesanal amanit amb un bon oli d’arbequina i sal Maldon i un vi blanc de chardonnay fermentat en barrica de roure.


Hi combina com anell al dit, el Neyndorff Chardonnay F.B. “Les Marges” del celler Neyndorff & Thies (D.O. Penedès).


Aquest formatge ha obtingut la medalla d’or dins de la seva categoria al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu de la Seu d’Urgell de l’any 2009 i el Lactium d’Or en la fira Lactium de Vic de l’any 2010.


El Cuirol és un formatge extraordinari. Si no l’heu tastat us el recomano especialment, ja que el gaudirem tan a la vista, pel seu aspecte, com al degustar-lo. Per mi és un altre formatge imprescindible en qualsevol taula que es preui.

Related Posts

Leave a comment