Scroll Top

Carriel dels Vilars Escumós d’Anyada 2009

Bloc personal de Ramon Roset
carriel2009

L’Escumós Reserva d’Anyada 2001 de Carriel dels Vilars és un del vins escumososancestrals més sublim, complex i sorprenent que he tastat mai. Coneixedor que ja en queden poquíssimes ampolles, cada cop que gràcies a la generositat del seu elaborador i bon amic meu, en Carlos Alonso, tinc l’oportunitat de gaudir-lo ho faig intentant retenir totes les sensacions que em dona pensant que potser estic davant d’un vi molt difícil de que es torni a repetir en el futur.

 La singular filosofia i estil d’elaboració del Carlos, geni i figura, poc amic dels convencionalismes i radical en les seves conviccions deixa que els seus vins s’expressin per si sols, reproduint de la manera més fidel possible les característiques de les  varietats i de l’anyada.
 
Fa pocs dies, amb l’excusa de celebrar el final de verema a l’Empordà, ens reuníem uns quants amics a la finca del Carlos per gaudir d’una de les seves magnífiques paelles.

Com a copa de benvinguda ens va oferir una copa d’escumós ancestral. Quan vaig veure el color del vi, de tonalitats ambres, de les que fan pensar més un una garnatxa de l’Empordà que en un vi escumós, i amb la limpidesa típica dels vins que no han estat ni filtrats ni clarificats, vaig pensar que ens oferia una copa de 2001. Apropant-lo al nas, tot i la similitud d’aromes, hi havia  certes diferencies. En tastar-lo passava el mateix. El pensament que tenia era si estava davant d’una ampolla de 2001 molt diferent de les darreres tastades o era un altre vi que tenia unes grans similituds.
 
El dubte es va esvair quan en Carlos li va col·locar l’etiqueta, es tractava de la següent anyada del seu vi escumós més especial. Era l’Escumós d’Anyada 2009.
Una molt bona noticia veure que la generació que seguia a la mítica del 2001, la del 2009, anava pel mateix camí. Un vi complex ple d’aromes de confitures i espècies dolces, que a més d’un el portarien a pensar que és un vi dolç i no un escumós. Un carbònic dèbil que desapareix només aterrar a la llengua, aportant-li
untuositat. Una acidesa ben present, que li dona tensió, amplitud i condueix la fruita confitada, les orellanes, el codonyat i les notes de mel per un pas de boca sedós amb un final llarg de regust dolcenc.
 
L’Escumós d’Anyada 2009 és un vi que comença a arribar al seu millor moment de consum després d’una
criança en ampolla, en tap corona, de pràcticament 8 anys i segurament arribarà a ser sublim quan tingui 15 o més anys de criança, com va ser el cas del 2001.
 
És un vi per gaudir-lo tot sol, per assaborir cada glop i deixar-se portar per la seva complexitat plena de subtileses.
 

Fitxa tècnica:

Carriel dels Vilars Escumós d’Anyada 2009
  • Macabeu, xarel·lo, parellada i garnatxa blanca
  • Mètode ancestral.
  • Sense filtrar ni clarificar
  • Sense sulfits afegits.
  • 14,8% vol
  • Celler Carriel dels Vilars (Els Vilars d’Espolla, Alt Empordà)

 

 

Related Posts

Leave a comment