Scroll Top

Collbaix Singular Blanc d’Àmfora 2013

Bloc personal de Ramon Roset
singular_blanc
De les vinyes velles de macabeu, plantades a l’any 1934 a la finca Mas Bosch situada al terme de Monistrolet de Rajadell, a 325 m. d’alçada, al peu de la muntanya de Montserrat i al bell mig de la denominació d’origen Pla de Bages en surten els raïms amb que el celler el Molí elabora el Singular Blanc d’Àmfora, un dels vins blancs que més m’han impressionat en els darrers temps.
Aquest vi neix de la inquietud del celler d’experimentar amb les àmfores com a recipient de fermentació i criança de vins. De la collita 2013, van destinar una part dels raïms de macabeu que havien iniciat la seva fermentació en un dipòsit d’inox a emplenar àmfores de 140 l. on van acabar de fer la resta de la fermentació . M’explica el Gerard Escudé, enòleg del celler, que van patir de valent amb la porositat de les àmfores, doncs per efecte de l’evaporació van tenir unes minves significatives. Un cop fermentat van deixar que el vi es criés amb les seves lies durant 8 mesos a dins de les àmfores. Posteriorment se li va donar una criança en ampolla de 12 mesos. La producció total va ser de 300 ampolles.
 
El Singular Blanc d’Àmfora quan l’observem servit a la copa presenta un color groc daurat pàl·lid. Net i brillant. Deixa llàgrima força densa a la copa.
 
En nas és un vi perfumat on les fruites d’estiu madures en són les protagonistes, les aromes de préssec i albercoc madurs van acompanyades de notes cítriques dolcenques, que ens recorden la pinya en almívar, i d’aromes de flors seques sobre un fons de notes de llevats, brioix i algunes espècies dolces.
 
Amb una entrada molt agradable en boca, sedueix des del primer moment. Ample i voluminós, fresc i amb una acidesa viva i llaminera que ens fa salivar. Tacte untuós i un pas sedós ric en aromes afruitades. Elegant i delicat, forma un conjunt molt ben equilibrat. És llarg i persistent.
 
El Singular Blanc d’Àmfora és una joia. És un vi per gaudir-lo, ple de matisos. És el millor vi blanc fermentat i criat en àmfores que he tastat. Un vi on la varietat macabeu llueix i es reivindica. Un vi que posa de manifest la bona feina que fan al Celler del Molí i que contribueix a elevar la notorietat d’una denominació d’origen, el Pla de Bages, massa sovint oblidada a casa nostra.
 
Aquest vi va guanyar, ex aequo junt amb altres tres vins, el Premi de La Guia de Vins de Catalunya 2017 al millor vi blanc.
 

Fitxa tècnica:

Singular Blanc d’Àmfora 2013
  • 100% macabeu de vinyes velles
  • Agricultura ecològica. Certificat CCPAE
  • Fermentat i criat en àmfores de 140 l. durant 8 mesos
  • Producció de 300 ampolles
  • Preu: al voltant dels 24 euros
  • Collbaix-Celler el Molí (Manresa, El Bages)
  • DO Pla de Bages

Related Posts

Leave a comment