Scroll Top

Rita 2010

ampolles de vi Vinyes Domènech

Encara amb les sensacions fresques d’una passejada entre vinyes, m’assento al voltant d’una taula i m’apropen una copa de vi blanc. En acostar-la al nas, els seus aromes m’evoquen de seguida els bancals que acabo de trepitjar. És com si encara em trobés envoltat de ceps de garnatxa blanca i macabeu.

Si les aromes ja m’enamoren, al tastar-lo li juro fidelitat eterna. Déu meu quin vi !. La meva part racional em convida a tornar-lo examinar, ara amb rigor i aïllant-me de l’encís del moment. El resultat és el mateix: aquest vi és excepcional, dels millors, per no dir el millor que he tastat!

Amb el rostre encara marcat per la satisfacció, alço la vista i busco l’ampolla per poder identificar aquesta joia. Davant meu, una ampolla borgonyesca, de color àmbar, guarnida amb elements de color negre i detalls fúcsies, està esperant per desvetllar-me la seva identitat: és el Rita 2010.

El Rita és el vi blanc del celler Vinyes Domènech (D.O. Montsant). Amb aquest vi, el Joan Ignasi Domènech fa un homenatge a la seva parella, posant-li el seu nom.

El Rita està elaborat amb un cupatge de 50% macabeu i 50% garnatxa blanca procedents d’una parcel•la de ceps empeltades fa més de 50 anys. La fermentació es fa en dipòsits d’acer inoxidable i una part es fa directament en bótes. Al vi se li dona una criança en bótes de roure francès de 4 mesos.

Visualment, presenta un color groc palla amb reflexes verdosos. Brillant.

En nas és intens i complex. Uns primers aromes de llevats i notes de mel, precedeixen aromes de fruites blanques ( pera, préssec, poma al forn) amb subtils perfums de flors blanques i records cítrics sobre un fons mineral.

En boca és elegant i seductor. Es mostra voluminós i amb untuositat. La seva magnífica acidesa li aporta frescor i li dona recorregut. En perfecte harmonia amb el nas, retrobem les fruites blanques acompanyades de notes balsàmiques. Final llarg amb delicats tocs amargs i records minerals. Persistent.

El Rita 2010 és un dels millors vins blancs que s’elaboren en aquests moments, no tan sols a Catalunya, sinó en tot l’Estat Espanyol. Malauradament d’aquesta, la seva primera anyada, només en van fer 800 ampolles i és certament difícil poder-lo trobar.

Fitxa tècnica

Rita 2010
  • 50% garnatxa blanca, 50% macabeu de vinyes velles
  • 4 mesos en bótes de roure francès
  • 14% vol
  • 800 ampolles en la seva primera anyada
  • Celler Vinyes Domènech (Capçanes)
  • D.O. Montsant

Related Posts

Comments (1)

Hola Ramon!

Ahir vaig anar al Camp Nou a la presentació de la Guia de Vins i malauradament no vaig poder tastar el Rita blanc, doncs segons ells, s'ha esgotat, una llàstima. De tota manera ho intentarem per una altra banda. Si vàrem tastar el Furvus i el Teixar, realment esplèndids.
Salut!

Leave a comment