Scroll Top

Tast dels formatges guanyadors del Lactium 2014

El passat divendres dia 25 d’abril va tenir lloc a l’espai de L’Art de Viure el Vi i la Gastronomia el tast dels formatges guanyadors del concurs de formatges Lactium 2014 que es va celebrar a Vic el passat dia 12 d’abril.

De la ma d’en Ramon Roset de Tastaemocions, una colla d’entusiastes del formatge i els vins van gaudir dels formatges que van aconseguir les medalles d’or al Lactium. Cada formatge es va acompanyar dels complements que millor el podien acompanyar, vins, pans i salses dolces.

En aquesta ocasió els pans escollits van ser, d’una banda, els elaborats per Xavier Barriga a Turris, el pa de Parròquia i el xusco integral i, d’altra banda, els elaborats per Panes Creativos by Daniel Jordà, el pa d’alfàbrega, el pa de panses i nous i el singular pa de xocolata blanca i maduixes.

Les salses dolces de Can Bech, de la sèrie Just for cheese, van ajudar a potenciar les característiques organolèptiques dels formatges.

El tast va estar ple de sorpreses, com la presentació dels caves Vendrell Olivella amb l’assistència d’un del seus elaborador, en Joan Manel Vendrell o la presència de l’elaborador de formatges Pere Pujol de la formatgeria Molí de Ger.

Poc a poc van anar desfilant per la taula els formatges guanyadors del Lactium, entre ells l’Hircus, un formatge de llet crua de cabra, pasta tova i pell florida que elabora la formatgeria Caprino de Esla a Palacios del Pan (Zamora) acompanyat del vi Sàtirs, el monovarietal de macabeu del celler Archés Pagès (DO Empordà). El Terròs de la formatgeria Mas Alba (El Pla de l’Estany), un dels formatges que va aixecar passions entre els assistents. Aquesta pasta cuita de cabra amb el seu gust intens i afruitat va conquerir els paladars acompanyada dels cava brut de Vendrell Olivella (Les Cabanyes, Alt Penedès). El Puit Rústic de formatgeria Valette (Solsonès), va ser una vegada més l’estrella de la nit, fent parella amb el vi 100×100 brisat àmfora 2013 de Vins del Tros (DO Terra Alta), va portar el tast al seu moment més àlgid.

També es van tastar el formatge Pirineu artesà de vaca de Formatges Bétara (Osona) acompanyat del vi Xitxarel·lodel celler Martí Serdà (DO Penedès), el Curado de Oveja de Quesos Capricho de Guara (Huesca) o el Blau de Búfala de Formatges Montbrú (El Bages) aquests darrer acompanyat de la magnifica garnatxa blanca de verema tardana Ètim del Celler Cooperatiu de Falset-Marçà (DO Montsant).

Acabats el formatges inicialment preparat per aquest tast i davant de l’entusiasme dels assistents, vàrem tastar alguns formatges addicionals, com el Carratde Formatgeria Bauma (El Berguedà), el Botàs i el Blau Ceretà de Formatgeria Molí de Ger  (La Cerdanya) i el formatge madurat amb fongs “El Tou” de la formatgeria Casa Mateu (Pallars Sobirà).

Una gran vetllada amb un festival de vins, pans i formatges on va regnar el bon ambient, la cordialitat i les ganes d’aprendre i gaudir d’una gran experiència enogastronòmica.

Related Posts

Comments (2)

Excel·lent experiència, amb el mestratge d' En Ramon, que no per conegut i esperat, ens ha deixat de sorprendre.Per als qui ens agrada, i molt, el formatge, després de la sessió d'ahir, sempre hi haurà un abans i un després. També és d'agraïr molt especialment les "doctes" i aclaridores aportacions i per donar-nos l'oportunitat de conèixer alguns dels magnífics productes que elaboren En Joan Manel Vendrell de les caves Vendrell Olivella i En Pere Pujol, del Molí de Ger (formatges). Va resultar una sessió rodona, perfecte, un tsunami d'emocions. Els companys de tast, divertits i cordials i l'entorn, magnífic. Expressem especialment el nostre agraïment a la bona acollida, l'hospitalitat i la generositat de la gent de l'Art de Viure, un entranyable projecte al que li desitgem llarga vida.

Gràcies per les teves paraules Jaume! Va ser una gran nit.

Fins ben aviat!

Leave a comment