Scroll Top

Xarel.lo de Josep Mª Ferret Guasch

Amb l’arribada del bon temps comença a venir degust veure vins blancs joves i frescos que ens ajudin a refrescar-nos a la vegada que gaudim del vi. Aquí, a casa nostra, molta gent quan pensa en vi blanc de qualitat pensa sobretot amb chardonnay, ja sigui elaborat a Catalunya o en un altre lloc, amb albarinyos de Galícia o amb verdejos de Rueda. Són, encara, molt desconeguts els vins blancs elaborats només amb xarel.lo. Personalment, crec, que a Catalunya hem de sentir-nos orgullosos d’aquesta varietat de raïm.

El xarel.lo (també anomenat pansa blanca) és una de les tres varietats blanques amb les que s’elabora el cava. En aquest cas el xarel.lo li aporta al cava cos i estructura. Els caves que s’elaboren pensant amb un gran potencial d’embelliment estan composats en gran mesura per aquest raïm com el cava Celler de Batlle de Gramona o fins i tot monovarietals de xarel.lo com el cava Turó d’En Mota de Recaredo.

En els darrers anys diversos cellers han començat a elaborar vins tranquils només amb aquesta varietat, obtenint uns vins amb aromes frescos i afruitats i amb una sòlida presencia de l’acidesa. Els vins de xarel.lo són una perfecte alternativa als albarinyos, als verdejos i als sauvignon blanc, sobretot tenint en compte que és una varietat tradicional de Catalunya.

Un vi que està elaborat amb aquest raïm i que és un dels seus millors ambaixadors és el Xarel.lo del celler Josep Mª Ferret Guasch. Vagi per endavant que sóc un fan de la manera de treballar d’aquest celler, on encara no he pogut tastar mai un vi o un cava fet per ells que no m’agradés. La familia Ferret-Vall te un rigor i una autoexigència en la manera d’elaborar els seus vins i caves que és digna d’elogi.
El Xarel.lo l’elaboren mitjançant una fermentació controlada en dipòsits d’acer inoxidable. A la vista és net, transparent i brillant amb reflexos grocs (que com ells mateixos defineixen són: “com el blat abans de segar”). En nas és un vi que mostra caràcter, amb aromes de fruita madura, especialment codony i poma. A la boca dona gustos de compota de poma amb tocs cítrics. És un vi ampli que deixa un molt bon sabor de boca.
Aquest vi marida idealment amb verdures a la planxa, fumats i salats. Encara que també és un molt bon company de viatges per peixos i mariscs.

En la meva opinió, és el millor vi de xarel.lo en relació qualitat/preu. Un imprescindible als nostres àpats de la primavera-estiu.

Fitxa tècnica

Xarel.lo de Josep Mª Ferret Guasch
  • 100% xarel.lo
  • Fermentació controlada amb dipòsits d’acer inox.
  • 12,5º vol.
  • Celler Josep Mª Ferret Guasch
  • D.O. Penedès

Related Posts

Leave a comment