Scroll Top

Solanes 2001

Des de ja fa uns quants anys que tinc un petit celler privat on hi vaig guardant vins que en tastar-los m’agraden i que penso que poden tenir un potencial d’envelliment. És a partir d’aquesta petita col·lecció de vins que amb el pas dels anys puc anar gaudint de joies enològiques adquirides quan encara només eren promeses. Bàsicament la meva col·lecció privada està composada de vins del Priorat, Montsant, Terra Alta i de la Ribera del Duero (Pago de Carraovejas i Pesquera), però també hi ha vins d’altres zones.

Avui us vull parlar d’un d’aquests vins que vaig comprar quan tot just sortia la mercat, l’any 2004, i que amb el pas dels anys guanya i guanya: el Solanes 2001.

El Solanes és el segon vi del celler Cims de Porrera i és un d’aquells vins que té una òptima relació qualitat/preu.

Aquest celler va ser creat en la cooperativa de Porrera pel cantautor Lluis Llach i la familia Pérez-Ovejero (Mas Martinet) amb el propòsit no només d’elaborar vins de qualitat sinó també per oferir als viticultors de la zona uns preus més raonables per les seves collites dels que s’estaven oferint en aquells moments. Posteriorment, Lluís Llach va deixar la societat per dedicar-se plenament al seu projecte personal del celler Vall-Llach i va vendre la seva participació al Grup Perelada.

A Cims de Porrera només treballen amb garnatxa i carinyena.

L’anyada 2001 al Priorat va estar marcada per la qualitat. Va tenir un inici incert a conseqüència d’unes gelades durant el mes d’abril que endarreriren l’inici de la floració. La resta de la primavera i els inicis de l’estiu foren molt secs amb temperatures molt elevades. Durant el mes de juliol es van produir abundants pluges que van donar precipitacions de 40 i 55 litres just abans de la coloració del raïm (verol), originant un equilibri vegetatiu. Agost i setembre van ser ideals pel desenvolupament de la planta propiciant una excel·lent maduració i verema. Es confirmaren els pronòstics inicials de descens de producció 15%-20% i pel contrari es va obtenir un raïm amb concentracions elevades de tanins, sucres i aromes. La DOQ Priorat va qualificar l’anyada d’excel·lent

El Solanes 2001 és un vi que presenta un 90% de carinyena i un 10% de garnatxa.

Obert ahir, el 14 de setembre de 2009, va presentar un intens i profund color cirera picota. Inicialment es va mostrar tancat i va trigar en obrir-se. En nas va donar aromes minerals, de fruita negre i amb notes florals. També hi vaig trobar lleugers records de tabac i terres. En boca es mostra elegant, equilibrat i rodó. Presenta sabors a fruites vermelles i negres com gerds i prunes negres amb tocs especiats, sobretot de pebre. Tanins suaus i molt ben integrats que el fan un vi molt agradable. El final és molt llarg.

És un vi que està evolucionant perfectament. Avui és molt millor que quan el vaig comprar però encara li queda recorregut per arribar a la plenitud.

Fitxa tècnica

Solanes 2001
  • 90% Carinyena, 10% Garnatxa
  • 14,5% vol
  • Celler Cims de Porrera
  • D.O.Q. Priorat

Related Posts

Leave a comment