Scroll Top

Cava Valldeferret Brut Nature Gran Reserva

Encara me’n recordo perfectament de la primera vegada que vaig anar fins a Font Rubí, a la recerca del celler d’en Josep Mª Ferret Guasch. Corria l’any 1999, tot just feia un parell d’anys que s’havien establert com a celler independent. En aquella ocasió el motiu que em va portar fins allà era comprar el seu cava rosat. En aquells temps els caves rosats no tenien la qualitat i el prestigi que tenen ara. A l’inrevés, eren sinònim de caves dolçosos i sovint de baixa qualitat. En tastar el cava rosat de Ferret Guasch, a l’Espinaler de Vilassar de Mar, vaig quedar fascinat i en sentir per primera vegada aquest celler, l’havia de conèixer fisicament.

De tota manera el que avui m’ocupa és parlar d’una de les darreres creacions del celler i per mi la prova de la maduresa i bon saber fer d’aquest celler.

El vi en qüestió és el cava Valldeferret brut nature gran reserva. El Valldeferret és un cava elaborat amb un cupatge excepcional de llarga criança, de més de cinc anys elaborat amb les varietats autòctones de la regió del Penedès (Xarel·lo, Macabeu i Parellada) i les usuals de la “Chanpaña” (Pinot Noir i Chardonnay). En fan una producció limitada d’unes 1.500 botelles l’any.

Va sortir a la venda a principis del 2008 i jo el poder degustar per primera vegada en el decurs d’un dinar que va tenir lloc al mes de juny del 2008. Va ser el fill d’en Josep Maria Ferret, en Josep, qui ens va fer l’oferiment als comensals.

Ja em va agradar la caixa en que anava la botella de cava, també em va agradar el tipus d’ampolla, que tot i no ser una novetat, li escau perfectament. L’etiqueta i resta d’imatge també era fantàstica. Ara quedava veure si el cava estava a l’alçada de tot el seu envoltori.

Presenta un elegant color groc daurat. El seu despreniment vertical forma un rosari de bombolles petites que reflecteixen la seva llarga criança, acabant en una bonica corona.

En nas és intens, amb aroma de fruita blanca, amb una marcada presencia de les notes de criança que embolcallen un fons de brioxeria i algunes espècies dolces.

En boca resulta fi i lleuger al paladar, amb un carbònic perfectament integrat que ens deixa gaudir d’una textura cremosa que ens aporta una sensació gustosa. L’expressió de la seva via retronasal ens recorda que estem davant d’una cava de llarga criança, amb notes balsàmiques i minerals. Postgust llarg.

En resum un cava extraordinari, com pocs, per gaudir en tot moment i a tota hora. Diferent, el seu cupatge li dona una singularitat que no tenen la resta de grans caves de llarga criança.

Només cal trobar una bona companyia i qualsevol excusa és bona per obrir-ne una botella.

Fitxa tècnica

cava Valldeferret Brut Nature Gran Reserva de Josep Mª Ferret Guasch
  • Macabeu, Xarel.lo, Parellada, Pinot Noir i Chardonnay
  • 11,5% vol.
  • 60 mesos de criança
  • Producció de 1.500 botelles totes numerades

Related Posts

Leave a comment