Scroll Top

MdG 1060 de formatgeria Molí de Ger (Cerdanya)

Bloc personal de Ramon Roset
mdg1060or
En Pere Pujol és un dels formatgers més astuts que conec. Autodidacta, summament inquiet i fins i tot un pel hiperactiu, és un inconformista nat que no para de pensar en nous projectes, quan assoleix una fita ja té la següent en el punt de mira.
 
Feia temps que li ballava pel cap elaborar un formatge de pasta tova i a finals de l’any passat va decidir que havia arribat el moment de  fer-ho. Obsessionat en no fer un formatge més, un formatge que passes desapercebut, va planificar amb cura la seva elaboració. Va investigar de valent quina seria la millor manera d’elaborar aquest formatge, va visitar les formatgeries que elaboren les millors pastes toves i a partir d’aquí va parir el MdG 1060. El nom està format per les inicial de la formatgeria Moli de Ger i l’alçada sobre el nivell del mar de la mateixa, 1060 m.
 
El MdG 1060 és un formatge elaborat amb llet crua de vaca procedent de les vaques de l’explotació familiar del Molí de Ger. És una pasta tova de quallada mixta, això li proporciona una textura cremosa que en funció de la maduració està més o menys fluida (proteolitzada). Surt de la formatgeria amb una maduració de 3 a 4 setmanes, punt d’inici de la proteòlisi. La pell florida amb penicillium candidum és de color blanc i presenta una textura envellutada.
 
De tall fàcil, la pasta és color ivori clar, d’aspecte cremós i sense forats. La pell olora a xampinyons frescos i anisats. La pasta ens dona aromes làctiques de llet crua de vaca, mantega fresca i notes de fenc.
 
En boca és fonedís, de sabor salí i aromes làctics intensos, deixant el paladar untuós amb un final de pas de boca que pot arribar a ser lleugerament amargós. Ens deixa un postgust força llarg i llaminer.
 
De forma rodona, es presenta sobre un paper vegetal, dins d’una caixa de fusta i tot el conjunt retractilat en film de plàstic. El pes de la peça és d’aprox. 180 gr. i es ven a un preu al voltant de 7 euros la peça.
 
Aquest formatge va guanyar la Medalla d’Or al millor formatge de llet de vaca i pasta tova al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, celebrat el 15 d’octubre d’aquest any dins de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell.
 
Com tots els formatges d’aquesta mena, els vins més adients són els vins blancs molt florals i afruitats. Necessitem un vi amb una acidesa viva que sigui capaç de netejar el paladar però ha de ser prou delicat per respectar les aromes i els sabors del formatge. Així els vins elaborats amb les varietats com el riesling, la gewürztraminer, el sauvignon blanc o el muscat, ja siguin
monovarietals o en cupatge entre elles són els que millor acompanyaran al MdG 1060.
 
La meva recomanació és el Vinya Sota Bosc del celler Bolet de Castellví de la Marca (DO Penedès). Es tracta d’un vi blanc jove i ecològic elaborat amb muscat i gewürztraminer. 

Related Posts

Leave a comment