Scroll Top

Ermesenda d’Eroles de Formatgeria Mas d’Eroles (Adrall, Alt Urgell)

L’Ermesenda d’Eroles, és un dels formatges que m’ha sorprès més gratament els darrers temps.

Aquest formatge és elaborat per la Formatgeria Mas d’Eroles. Ubicada al poble d’Adrall a la comarca de l’Alt Urgell, aquesta formatgeria és una de les que més aposta per la qualitat dels seus productes. I no és d’estranyar ja que el seu propietari és en Salvador Maura, fundador de la formatgeria l’any 2001, però que el seu vincle amb el món dels formatges ve des de molt més enllà. És el creador, l’any 1991 de l’Associació de formatgers artesans dels Pirineus i del 1995 al 2004 va ser un dels organitzadors de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus , que es celebra a la Seu d’Urgell amb motiu de la festivitat de Sant Ermengol.
L’Ermesenda d’Eroles és un formatge elaborat amb llet de vaca crua. La coagulació d’aquest formatge és de tipus enzimàtic, emprant quall d’origen animal. Les peces tenen forma cilíndrica, amb un diàmetre de 15 a 24 cm i una alçada de 4 a 7 cm. El pes pot oscil•lar entre 2 i 4 kg.

Aquest formatge, de pasta premsada, té una maduració mínima de 90 dies. Durant aquesta maduració es renta periòdicament les crostes amb una dissolució d’aigua i sal, per afavorir el treball dels llevats en detriment de l’aparició de fongs. Això fa que la seva pell definitiva sigui ataronjada, humida i enganxosa.La seva pasta és groguenca i presenta ulls d’origen mecànic de formes irregulars per tota la seva superfície. La textura d’aquesta pasta és relativament tova, elàstica i força cremosa, però gens trencadissa.

En degustar-lo ens trobem amb un gust complex on hi són presents els aromes làctics propis de la llet i un record de fruits secs. El sabor és intens i embolcalla completament la boca. El seu postgust és llarg deixant una sensació molt agradable que convida a repetir.
Sense cap mena de dubte un dels millors formatges de vaca curats que podem degustar avui dia, fet que així li ha reconegut el món formatger amb la quantitat de premis que ha rebut al llarg dels anys.
Aquest formatge es pot menjar sol, però també és un excel•lent formatge per degustar-lo fos. Té un punt de fusió que li confereix una textura molt cremosa i li potencia encara més el seu sabor. Això el fa un molt bon ingredient per una raclette acompanyant la patata bullida i la viande séchée, o bé deixar-lo fondre sobre una llesca de pa torrat (si és artesà, molt millor) i especiar-lo amb llavors com el comí o el sèsam o bé cobrir-lo amb una reducció de melmelada de gerds, gerds frescos i PX.
Per acompanyar aquest formatge triarem un vi negre jove, afruitat i no massa tànnic. Ideal una garnatxa jove del Priorat o del Montsant.
Un formatge imprescindible en qualsevol assortiment que es preui.

Related Posts

Comments (3)

Hola Ramon:
Et deixo aquest comentari per a fer-te saber que hem inclòs el teu bloc a la gastrosfera.cat, la secció del nostre bloc (Olleta de verdures) on incloem tots els blocs enogastronòmics escrits en català.

Si no et fa gràcia constar-hi, si us plau fes-nos-ho saber i et treure: no hi volem tenir ningú a disgust!

Per cert, estem molt d'acord amb tu: l'Ermesenda és un formatge ue ha de constar-hi en tota selecció que es vulgui considerar com a tal!

Salut!

Valdría saber a hon puc comprar-lo (Ros) Soc. De Barcelona. Vaig descobrir lo a Sant Llorenç dels Morrunys , una pasada!

Ramón Bofarull, ja fa temps de la teva pregunta sobre l'Ermessenda però he trobat aquest blog no fa gaire temps. A Barcelona, si t'agraden els formatges, no pots deixar passar l'oportunitat de visitar la formatgeria Simó del carrer Comtal. Hi tenen una bona selecció de formatges catalans, espanyols i d'arreu del món. A més, la mestressa en sap i és molt agradable.

Leave a comment