Scroll Top

En homenatge a Santi Santamaria: Lluç amb morro i orella de porc

No tinc com a objectiu publicar receptes de cuina en aquest blog, però m’ha fet il.lusió poder col.laborar en la iniciativa feta al Facebook de cuinar una recepta d’en Santi Santamaria com a homenatge postum dels enamorats de la cuina cap a ell.
El meu vincle afectiu cap a Santi Santamaria i el Racó de Can Fabes s’estableix el dia 15 de desembre del 2005, quan en motiu del meu 40è aniversari, un bon amic em va preparar un dinar sorpresa a aquest restaurant triestrellat.
Com no podia ser d’una altra manera, el dinar va ser espectacular. Però l’anècdota ve quan el meu amic no havia advertit al restaurant que estàvem celebrant el meu aniversari. Quan en Santi es va assabentar del fet, fent gala d’una capacitat de resoldre situacions d’aquest tipus fantàstica, em van elaborar un pastis d’aniversari i no hi van faltar les espelmes a sobre.
Com a professional del món de l’enogastronomia, no sempre he compartit el punts de vista d’en Santi Santamaria sobre el món de la cuina, tot i que sempre l’he admirat profundament. El seu amor per la terra, la seva saviesa i el seu tarannà l’han portat a ser uns dels grans de la cuina, no tan sols al nostre país sinó arreu.
De totes les receptes que en Santi Santamaria hava publicat al seu bloc, vaig escollir la darrera:
LLUÇ AMB MORRO I ORELLA DE PORC
Ingredients:
– 4 filets de lluç de “pincho”
– 240 gr. de mongetes del ganxet cuites
– 1 copa de fino o manzanilla
– 100 gr. de morro y orella de porc
– 1/2 l. de caldo de verdures
– 4 cullerades soperes d’oli d’oliva
– 4 cullerades soperes de ciboulette
– 1 escalonia
– mantega
– sal i pebre
Preparació:
En primer lloc agafar el morro i orella de porc i posar-lo a bullir fins que quedi ben tou (es pot comprar ja bullit i ens estalviem aquesta operació).
En una cassola posar a sofregir l’escalonia, que haurem picat ben fina amb una barreja d’oli d’oliva i mantega. Remullar-ho amb el fino i deixar-ho reduir fins que els liquids quedin absorbits.
Afegir les mongetes del ganxet i el caldo de verdures. A continuació posar-hi el morro i l’orella que l’haurem tallat a trossets petits i deixar coure el conjunt a foc mig durant 10 minuts. Rectificar del sal i pebre i afegir-hi la ciboulette picada. Retirar-ho del foc i lligar-ho amb una nou de mantega.
Salar el filets de lluç, i fer-los a la planxa, deixant la pell ben daurada.
Montar el plat disposant les mongetes amb morro i orella com a base i col.loquem els filets de lluç a sobre amb la pell cap a dalt.
Recepte cuinada per Ramon Roset, el migdia del dissabte 19 de febrer de 2011 en homenatge a Santi Santamaria.

Related Posts

Leave a comment