Scroll Top

Veciana Madurat de Cabra

El Veciana Madurat és un formatge clàssic, d’elaboració tradicional, sense que s’utilitzi cap recurs per donar-li un punt de diferenciació. Tot el mèrit d’aquest formatge radica en la qualitat de la seva llet i en el bon saber fer dels seus elaboradors.
 
La Formatgeria de Veciana és una explotació agrària ubicada a Segur de Veciana, a la comarca de l’Anoia. Disposen d’un ramat propi de cabres de la raça murciano-granadina, que  només s’alimenta amb farratges i pinsos ecològics.
 
El Veciana Madurat s’elabora amb la llet crua procedent d’aquestes cabres. Quallada enzimàtica i de pell
natural. Se li dona una maduració de 6 mesos.
 
Es presenta en peces cilíndriques grans, de 1,5 kg aproximadament. La seva pell es de tonalitats groguenques,
clàssica de les pells formades pel salat del formatge. En obrir-lo, la pasta presenta color blanc, de textura ferma i amb algun petit ullet. Amb sis mesos, encara gaudeix d’una sorprenent elasticitat. En un estat de maduració avançada perd la seva elasticitat i es torna trencadís.
 
En nas ens dóna aromes de llet torrada, alguna nota de fruita, d’orellana,  i records de fruits secs.
 
Al tastar-lo, es de fusió lenta a la boca, i ens obsequia amb un “in crescendo” d’aromes i sabors. Aromes
làctiques de nata barrejades amb notes lleugerament torrades provinents de la seva llarga maduració i que van des de la llet torrada fins a la pell de fruits secs, d’ametlla torrada. Tacte lleugerament astringent al paladar. És molt llarg i ens deixa un postgust deliciós que convida a repetir.
 
Un formatge per acompanyar-lo d’un bon pa artesà de sègol ben sucat amb un oli extra verge d’oliva i uns
cristalls de sal.
 
Les garnatxes blanques amb un lleuger pas per fusta, ja siguin del sud (Terra Alta, Montsant, Priorat) o del
nord (Empordà) són la seva millor harmonia vínica, encara que també fa molt bona parella amb un cava brut de llarga criança.

 

Related Posts

Leave a comment