Scroll Top

Tast dels vins monovarietals de carinyena blanca de l’Empordà

Bloc personal de Ramon Roset
cb

La carinyena blanca a l’Empordà és una varietat de les més antigues. Només cal visitar les finques on hi ha plantades vinyes d’aquesta varietat i veure físicament els ceps, per donar-se compte que és una varietat que en molts cassos data de principis del segle XX.

Els pagesos han hagut de recórrer al llarg del temps a diverses estratègies per poder-la inscriure en els registres. En molts cassos inscrivint-la com una altra varietat. Sovint aquests ceps es troben barrejats, dins d’una mateixa parcel·la amb altres varietats, donant la sensació de que en el seu moment els volguessin amagar.

Actualment aquesta varietat no està reconeguda oficialment per les administracions, pel que la Denominació
d’Origen Empordà no recull aquesta varietat en el seu reglament. Fet que implica que els vins elaborats amb aquesta varietat no poden estar emparats per la denominació d’origen.

La creença que hi ha hagut durant molts anys sobre aquesta varietat ha estat que era pobre en aromes i rica en acidesa, pel que el seu destí majoritari ha estat formar part de cupatges amb altres varietats amb l’objectiu de complementar-les sobretot aportant acidesa.

Des de fa uns anys, us seguit d’elaboradors han cregut en aquesta varietat i n’han elaborat vins monovarietals, sota diferents filosofies d’elaboració, alguns cercant la personalitat pròpia de la carinyena blanca i altres complementant-la amb treballs de lies, fermentacions en àmfores o en bótes de  fusta, bàsicament roure i acàcia.

És per tot això, amb en Jaume Pallàs vam creure que podia ser molt interessant i didàctic fer un tast comparatiu de tots els vins monovarietals de carinyena blanca que s’elaboren a l’Empordà avui. Així vàrem posar fil a l’agulla i gràcies a l’entusiasta col·laboració dels cellers elaboradors va ser possible fer el tast, doncs alguns vins encara no han sortit al mercat i altres ja s’han esgotat.

Així els vins tastats van ser els següents:

  • Finca La Cardonera 2013 del Celler Cooperatiu d’Espolla
  • Samsó blanc 2013 del Celler Mas Pòlit
  • 13.01 Singulars 2013 del Celler Mas Llunes
  • Valentia 2013 del Celler Còsmic Vinyaters
  • Microvi Carinyena blanca àmfora 2013 del Celler La Vinyeta
  • Microvi Carinyena blanca bóta 2013 del Celler La Vinyeta
  • VdO 6.11 del celler Vinyes d’Olivardots
  • VdO 6.13 del celler Vinyes d’Olivardots
  • Experimental 2009 del celler Castillo de Perelada

Vins de Postal. Finca La Cardonera 2013 del Celler Cooperatiu d’Espolla

Va presentar el vi en Pau Albó, enòleg del Celler Cooperatiu d’Espolla.

Blanc brisat amb 48 hores de maceració entre most i raïm aixafat i desrapat amb fred, posterior sagnat i fermentació entre 16 i 18 ºC. Criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos. Embotellat i criança amb ampolla. Vinya a Espolla, zona de La Cardonera, de 75 anys, plantada en vas, amb orientació Sud-est amb un pendent del 8% Substrat metamòrfic de pissarres, fil·lites i esquists i de textura franco-llimosa i franca. Veremat el 8 d’octubre de 2013 i embotellat el 6 de juny de 2014.

Molt interessant la concepció que li han donat a aquest vi, el brisat li dona un color lleugerament més intens del que seria habitual i també li aporta una mica de complexitat. Personalment penso que el brisat li ha anat
molt bé al vi, i m’agradaria poder tastar-lo en una elaboració brisada de molts més dies. Amb el treball en lies s’ha equilibrat l’acidesa, fent que no sigui tan viva. Un vi que sortirà al mercat ben aviat com a primer vi de la
col·lecció Vins de Postal. Caldrà estar atents a la seva evolució.

Samsó blanc 2013 del Celler Mas Pòlit

Va presentar el vi en Josep Lluís Iglesias, propietari del celler Mas Pòlit.

Vinya de 80 anys sobre sòl de pissarra. Es va veremar a finals de setembre, seleccionant el raïm a la vinya i collit manualment en caixes, fermentat en tines d’acer inoxidable a 15ºC durant 21 dies, embotellat el gener
de 2014.

La filosofia d’aquest vi, des de la seva primera anyada, és presentar la carinyena blanca tal com és, sense cap mena d’elaboració addicional. Molt tímid en nas, li costa una bona estona expressar-se i començar a donar aromes de pell d’albercoc i en la seva plenitud també presenta algun anisat. En boca és fresc i tot i que té una acidesa elevada, en cap moment és agressiva. És la carinyena blanca en estat pur, amb totes les seves virtuts i tots els seus defectes. Un vi molt didàctic per introduir-se en aquesta varietat.

13.01 Singulars 2013 del Celler Mas Llunes

Va presentar el vi en Toni Roig, propietari del celler Mas Llunes.

Vinya de coster d’uns 70 anys sobre sòl de pissarra. Es va veremar el 2 d’octubre de 2013 i el procés d’elaboració va ser: Collita manual, maceració pel·licular durant 4 hores a la mateixa premsa i a continuació premsat. Després d’un desfangat estàtic de 48 hores es va procedir a la sembra de llevats i s’inicià la fermentació que es va prolongar durant 20 dies a una temperatura al voltant de 16 graus. Acabada la fermentació i trasbalsat el vi es va fer remogut de lies durant varies setmanes. Finalment es va clarificar, filtrar i embotellar.

Com tots els seus antecessors li costa força expressar-se en nas. Presenta aromes subtils de fruita groga d’os com el préssec i algunes lleugeres notes balsàmiques. Sorprèn la seva untuositat i el seu pes en boca. Es
voluminós i amb certa estructura. Molt bon pas de boca, amb una acidesa ben controlada. Un vi molt llaminer. També caldrà estar molt atents a la seva evolució. De moment no té data de sortida al mercat.

Valentia 2013 del Celler Còsmic Vinyaters

Va presentar el vi en Salvador Batlle, enòleg i propietari de Còsmic Vinyaters.

Vinyes velles de 60 anys a Agullana, cultivada en conreu ecològic, amb criteris biodinàmics., en terreny granític-sorrenc. Verema manuals en caixes de 12 kg seguint el calendari biodinàmic. Elaboració: 100% fermentació en àmfora d’argila i posterior criança sobre lies en dipòsit i àmfora durant 2 mesos. Embotellat: Seguint tècnica d’inertització per evitar al màxim possible qualsevol oxidació per la seva manca de sulfits afegits. Se’n van elaborar 482 ampolles.

Sense cap mena de dubte el més diferent de tots. En Salvador ha apostat fort per la carinyena blanca convertint-la en la varietat de referencia del seu projecte. És un vi natural, sensesulfits afegits. Dens i tèrbol a la vista, en nas és intens amb notes de poma que recorden la sidra i d’avellanes crues, en anar evolucionant dona algunes notes balsàmiques mediterrànies i records de pastisseria. En boca és fresc, ampli, dens i ben equilibrat. Bona acidesa que en el postgust deixa notes aspres. El Salvador el defineix com“elèctric”.  Aquest vi està esgotat.

Microvi Carinyena blanca àmfora 2013 del Celler La Vinyeta

Va presentar el vi n’Albert Amat, enòleg del celler La Vinyeta.

Vinyes de més de 90 anys en sòl de pissarra a la zona d’Espolla. Fermentat en gerra de fang de 160 lt i posterior envelliment durant 3 mesos. En aquest període es du a terme una criança sobre lies molt lleuger on les primeres setmanes es fa un battonage cada 10 dies i posteriorment es va reduint fins que a les últimes setmanes ja no es remouen.

Un altre vi singular. La criança en àmfora li aporta algunes notes inicials d’oxidació en nas que acompanyen les aromes de préssec madur i records d’herbes. En boca és fresc, concentrat i voluminós. Pas de boca sedós, amb
untuositat i una acidesa elegant.

Microvi Carinyena blanca bóta 2013 del Celler La Vinyeta

Va presentar el vi Albert Amat, enòleg del celler La Vinyeta.

Vinyes de més de 90 anys en sòl de pissarra a la zona d’Espolla. Fermentat en botes de roure francès de 300 lt, en concret dels boscos de la zona de Loches, i posterior envelliment durant 3 mesos sobre lies. En aquests
cas es duia a terme un battonage cada setmana.

Personalment un dels vins de carinyena blanca que més m’agrada. Em va captivar quan el vaig tastar per primera vegada al celler abans de l’estiu, m’ha encantat cada vegada que l’he anat tastant i em va tornar a entusiasmar en aquesta ocasió. Crec que a la carinyena blanca li afavoreix molt el pas per fusta de roure i posterior treball de lies.

En nas és intens, exhibint aromes de fruita molt ben acompanyades per elegants aromes de vainilla i delicats torrat i fruits secs, formant un conjunt molt seductor. En boca és ampli i cremós. Amb una acidesa molt ben equilibrada que li confereix una frescor que matisa la cremositat. És llarg i fragant.

VdO 6.11 del celler Vinyes d’Olivardots

Va presentar el vi Carme Casacuberta, enòloga i propietària del celler Vinyes d’Olivardots.

Vi elaborat amb raïms de ceps vells de 110 anys de edat, situats a la zona més plana de la regió on el terrer és al·luvial format per còdols, llims i sorra. És la finca Comamillana. Practiquen una viticultura tradicional amb el
màxim respecte per la natura, fent tot el que calgui per a que els raïms expressin el caràcter e identitat de la terra. Verema manual en petites caixes de 10 kg, realitzant una premaceració en fred (2-4ºC) en cambra frigorífica i posterior maceració pel·licular. El vi ha fermentat a baixa temperatura en tina de inoxidable amb posterior contacte amb les seves lies durant 8 mesos. Es va embotellat el 22 de maig del 2012.

El juny del 2013 deia que calia seguir de ben a prop l’evolució d’aquest vi. I no m’equivocava gens. Ara és un vi per sobre de tot elegant. El seu color daurat s’ha fet més intens, en nas ens continua regalant bones aromes
afruitades préssec i albercoc ara molt madurs, flors seques i notes de maduresa. Saborós, amb una acidesa cada vega més integrada, amb tocs salins i un final llarg que omple de satisfacció.

VdO 6.13 del celler Vinyes d’Olivardots

Va presentar el vi Carme Casacuberta, enòloga i propietària del celler Vinyes d’Olivardots.

Elaborat com el VdO 6.11. Es va embotellar el 12 de juny del 2.014.

Molt curiós tastar-lo després del seu germà gran. En cap moment s’arrunsa, tot i que si els comparem podríem dir que aquest està “en formació”. Subtils aromes de préssec groc amb notes florals fresques i algun record balsàmic, d’herba remeiera. En boca és fresc, ampli i viu. Té un pas de boca sedós i llaminer amb una acidesa viva però gens agressiva

Experimental 2009 del celler Castillo de Peralada

La Carinyena blanca 2009 té 18 mesos d’envelliment en bótes noves d’Acàcia de 225 litres, fent battonage els tres primers mesos. La vinya està situada a Masarac i té una edat de 95 anys. El terreny és sorrenc amb graves (pedres de riu). Es va embotellar el mes d’Abril de 2011, o sigui, ara porta uns 3 anys i mig en ampolla. Mai s’ha comercialitzat amb la marca Peralada.

Era una de les singularitats de la nit. Gràcies a la generositat delceller Castillo de Peralada i sobretot del seu enòleg Delfí Sanahuja va ser possible tastar aquest vi experimental.

Un vi que ja està al final del seu període d’esplendor, mostrant-se cansant. La carinyena blanca, tot i el seu llarg envelliment en bótes d’acàcia segurament no té aquesta capacitat d’envelliment. Tan en nas com en boca estava ple de notes evolutives amb algunes aromes molt madures de confitura d’albercoc i tocs de mel.

Related Posts

Comments (3)

Bon dia Ramon,

Magnífic tast i excel·lent article, que és una referència per als amants d'aquesta varietat de l'Empordà. A partir de les teves valoracions, intentaré completar el meu coneixement amb el parell de vins que "em falten".

Salut!

Jaume

Hola Jaume,

Gràcies pel teu comentari!

Va ser un bon exercici de tast, on vàrem poder constatar les possibilitats d'aquesta varietat tan estimada per tots nosaltres i tan oblidada per les administracions.

Salutacions,

Hola Ramon,
Visito el teu blog perquè m'agrada i sempre aprenc. El món del vi és tan ampli… Quin article, quantes varietats i una bona experiència. Felicitats! gràcies.
També t'escric per un altre motiu. Fa aproximadament un mes em vaig quedar amb el mòbil sense funcionar. Un mes al servei tècnic. L'han "resegetat". Ja funciona, però he perdut molta informació, entre aquesta, el teu mòbil.
Si em vols enviar un w.s. t'ho agrairia.
Fins aviat,
F.

Leave a comment