Scroll Top

Tou dels Til•lers de Formatgeria Tros de Sort (Pallars Sobirà)

El formatge Tou dels Til•lers és un d’aquells formatges que ens possibiliten poder completar una taula variada de formatges artesans catalans.
Per dir-ho curt i ras, és un formatge tipus “brie” o “camembert”.
El Tou dels Til•lers és un formatge elaborat per la formatgeria Tros de Sort (Sort, Pallars Sobirà). Aquesta formatgeria artesana, fundada l’any 1995 treballa amb la qualitat i el sabor autèntic com a premissa i per això treballa exclusivament amb llet crua i sencera de vaques alimentades amb herba de prats de muntanya.
El Tou dels Til•lers és un formatge elaborat amb llet de vaca crua, de pasta tova i amb una pell florida blanca comestible. La coagulació és enzimàtica i es fa servir quall animal i ferments. Té una curació mínima de tres setmanes. Hi ha una varietat en la que es renta la seva pell amb salmorra i aleshores adopta un color vermellós, aleshores rep el nom de Tou dels Til•lers Roi.
La seva pasta tova és untuosa i untable, de color ivori i pot presentar alguns petits ulls que són d’origen mecànic. En nas és molt net, amb aromes làctics i humits amb notes de bolets de bosc.
El seu gust és molt definit, poc salat, amb fons làctics desenvolupats que recorden el iogurt. En el postgust deixa gust a fruits secs i a xampinyó tendre.
Per acompanyar aquest formatge tenim dues alternatives, la clàssica és harmonitzar-lo amb un vi blanc jove aromàtic i afruitat (xarel•lo, sauvignon blanc, riesling, verdejo, etc.) L’acidesa que presenten aquests vins ens netejaran la boca pastosa que ens haurà deixat el formatge i els aromes a fruita tropical contrasten perfectament amb el gust a humit del formatge i sobretot amb el seu postgust que tendeix a l’amarg.

L’harmonització més atrevida és amb un cava de llarga criança. En aquest cas els aromes procedents de l’autòlisi dels llevats del cava durant la seva criança (brioxeria, pa torrat, mantega) lliguen perfectament amb els sabors vegetals i humits del formatge. La cremositat d’aquests caves, conjuntament amb el seu carbònic molt lleuger i perfectament ben integrat combinat amb la textura del formatge fan un conjunt senzillament meravellós.

Related Posts

Comments (2)

Bonica peça promocional d'un magnífic mercat de productes de la terra on he tingut la sort d'assistir-hi en més d'una ocasió.

Salut!!

Leave a comment