Scroll Top

Airam vi dolç natural d’Espelt Viticultors (D.O. Empordà)

Els vins dolços són una de les meves grans passions. Grans desconeguts pel gran públic i amb dificultats per introduir-se dins del món gourmet, aquests vins en alguns cassos són autèntiques obres d’art.

Quan parlem de vins dolços sempre hem de matisar de quina família de dolços parlem, doncs n’hi ha de molts tipus i també moltes maneres d’elaborar-los. Seria massa llarg en aquest article fer una classificació exhaustiva d’aquests vins, però n’aniré parlant en successius articles.

Quasi tots els vins dolços d’autor (per diferenciar-los dels més “industrials”) són especials, són les petites joies dels cellers que els elaboren i els seus elaboradors en són molt gelosos.

Avui viatgem fins a l’Alt Empordà, per endinsar-nos en un dels vins dolços que elabora el celler Espelt Viticultors (Vilajuïga, D.O. Empordà). Vagi per endavant que sóc un admirador d’aquest celler, doncs des de la seva creació l’any 2000 en sóc un seguidor dels seus vins. És un d’aquells cellers amb vocació de fer les coses ben fetes, no tan sols a nivell de viticultura i d’enologia sinó també a nivell de marketing. És un bon exemple la seva actual imatge corporativa i dels seus vins, creada per Javier Mariscal.

L’Airam és un vi singular. Emmarcat dins del que en podríem anomenar “garnatxes dolces de l’Empordà” no és per res un vi clàssic dins de la seva categoria. Elaborat a partir de garnatxa negre i garnatxa roja (lledoner negre i lledoner roig, com les anomenen a l’indret) amb el sistema de soleres des del 1998.

Presenta un color de fusta de cirerer, dens, lluminós amb reflexos brillants. La capa és mitja. En nas és molt sorprenent, doncs té records de vi ranci, presenta aromes de fruits secs, amb tocs de vainilla i també cacau i tabac. Apunts minerals amb un rerafons de fruita vermella confitada. En boca, continua la sorpresa doncs a partir del seu nas s’espera una altra cosa. Es mostra fresc i untuós. Ampli i rodó, és molt expressiu. La seva dolçor és molt agradable i gens empallegosa. Es nota la fruita vermella confitada i de seguida apareixen sabors de pa de pessic i panses macerades en licor. Té un final molt elegant amb un llarguíssim postgust especiat i molt ric en matisos (encens, toffe).

La seva producció és molt limitada (3000 ampolles) el que el fa una mica difícil de trobar. Es presenta en una elegant ampolla de 50cl i per ser el vi que és té una excel•lent relació qualitat/preu (està al voltant dels 14,5 €).

Fantàstic per acompanyar postres dolces, sobretot si tenen crema però espectacular si el combinem amb formatges blaus.

Un vi per sorprendre als nostres convidats, que de ben segur seduirà a tothom.

Fitxa tècnica

Airam vi dolç natural
  • Garnatxa negre i garnatxa roja
  • Criat pel sistema de soleres dels del 1998
  • 15% vol
  • Celler Espelt Viticultors
  • D.O. Empordà 

Related Posts

Leave a comment