Scroll Top

Nit de les garnatxes de Capçanes: 1 varietat, 4 sòls, 4 vins.

Bloc personal de Ramon Roset
nit_garnatxes

Article publicat a cupatges.cat el dia 13/10/2016

Des de fa 10 anys el Celler de Capçanes celebra el primer divendres de maig, coincidint amb la Fira del Vi de Falset, la Nit de les Garnatxes.

La Nit de les Garnatxes és una festa que transforma el Celler de Capçanes en un espai festiu on es pot gaudir de degustacions de vins i gastronomia, de música i altres mostres artístiques. Tradicionalment, en aquesta festa era la única ocasió on es podien tastar per separat els quatre vins elaborats amb la garnatxa procedent de les millors vinyes del celler, a partir dels quals es fa el cupatge d’un dels seus vins més emblemàtics, el Cabrida.

L’any 2015 van decidir embotellar i comercialitzar aquests quatre vins per separat, possibilitant així l’experiència de poder gaudir de quatre vins elaborats de manera idèntica amb raïms de garnatxa procedents de quatre sòls diferents: calcari, llicorella, panal i argila.

Amb una presentació atractiva, moderna i desenfadada, donat que les quatre ampolles estan embolicades amb un paper que conté un còmic, aquests quatre vins s’han elaborat fermentant les garnatxes en bótes de roure francès de 500 l., on també hi fan la fermentació malolàctica. Posteriorment tenen una criança de 4 mesos en bótes
noves de roure francès de 228 l de torrat lleuger i mig.

La garnatxa és una de les varietats de raïm que millor permet identificar en el tast les característiques del terrer on ha estat conreada, allò que en diem el paisatge a la copa. En apropar-nos les copes de vi al nas, tot i que les aromes de fruites negres i del bosc ben madures fan de fil conductor ja podem constatar unes primeres diferències entre els quatre vins: en el sòl de panal ens dona el vi on les aromes afruitades hi són més presents; el sòl de llicorella ens aporta unes aromes plenes de matisos, on al costat de la fruita hi trobem notes balsàmiques de regalèssia; el sòl d’argila la fruita està ben acompanyada de notes de sotabosc mediterrani; en el vi provinent del sòl calcari, les aromes de  fruites van de la mà d’altres aromes florals: rosa, flor del taronger i violeta.

Al tastar-los és on cadascú pren més personalitat pròpia, el vi de la garnatxa de sòl de panal és el més franc i el més apte per a tots els públics. Fresc i llaminer convida a repetir una i altra vegada. El vi procedent del sòl de llicorella és el més musculós. Volum, estructura, intensitat i caràcter mineral. El sòl d’argila ens dona el vi més rústic, amb el taní més marcat. Com diuen els seus elaboradors, un vi salvatge. I el calcari ens dona el vi  més subtil, complex i persistent. Fresc i afruitat, equilibrat i d’agradables tanins.  El més elegant.

Una varietat, quatre sòls i quatre vins, que si es tasten tots junts constitueixen un exercici molt interessant per conèixer com una mateixa varietat, en aquest cas la garnatxa negre, pot arribar a expressar-se de maneres tan diferents en funció del sòl on ha estat plantada.

Related Posts

Leave a comment