Scroll Top

Puit Rústic de Formatgeria Valette

L’estimo per les immenses estones de plaer que em dona. L’estimo per que fa les delícies del meu paladar. L’estimo perquè porta els tastos de Tastaemocions al límit de la bogeria. L’estimo perquè es fa estimar entre tots els formatgers.
 
És un formatge excepcional, com pocs n’hi ha al món. És un deliri formatger. És una obra mestre. És una joia gastronòmica. És un imprescindible en qualsevol tast de formatges.
 
Potser em deixo portar per la meva devoció cap a ell, però a cada tast que faig, a cada persona nova que li dono a tastar, em refermo amb tot el que dic.
 
És un amant incondicional delsvins blancs aromàtics, capaç de flirtejar amb el macabeu, amb la garnatxa i amb el xarel·lo. És superlatiu combinat amb els vins blancs brisats. És una bogeria amb caves de llarga criança. És l’amant secret de la cervesa Garnatxa Beer.
 
Fa una excel·lent parella amb la salsa dolça de figues negres amb nous de macadàmia i pebre de Jamaica de Can Bech.
 
En la seva joventut, quan té dos mesos de vida, ja mostra caràcter i se sap guanyar els paladars dels menys agosarats. Però és en la seva maduresa, amb tres, quatre, cinc o més mesos, quan la pell es torna viscosa i es fon amb la pasta…  quan el seu immaculat aspecte acusa el pas del temps i la seva blanquinosa pasta es torna bruna… quan la seva intensitat aromàtica arriba a la seva plenitud i deixa anar aromes i sabors addictius…
és aleshores quan et fa rendir als seus peus i jurar-li i amor etern.
 
 
Tot comença a les pastures de Corroncui, un petit poblet de la comarca de l’Alta Ribagorça on les ovelles
campen pels prats del capdamunt de la vall del Barranc de Pinyana. Un cop munyides, la llet d’aquestes ovelles viatja fins a la vall de Lord, al Solsonès, perquè la Clara Farriol en faci la màgica transformació en formatge a
la seva formatgeria de Sant Llorenç de Morunys.
 
El Puit és un formatge de pasta tova i coagulació làctica. Durant la seva maduració adquireix un fong autòcton
de la formatgeria que és el responsable de la seva pell rugosa, d’aspecte mimetitzat en una barreja de colors on hi trobem verdosos, groguencs, marronosos i negrosos.
 
Al tallar-lo presenta un pasta consistent de color blanc, amb textura friable i guixosa, que depenent del seu
estat de maduració va evolucionant a colors marfils i textura més cremosa. La seva olor és molt característica i no excessivament intensa. Està marcada per les aromes dels fongs i les notes humides.
En boca és molt ampli, intens i particular. Cal deixar-lo que es vagi fonent amb la calor de la nostra boca perquè ens alliberi tota la seva capacitat organolèptica. La seva textura cremosa s’anirà adherint a les genives, les dents i el paladar. Caracteritzat per les aromes i sabors làctics provinents d’una llet d’ovella d’altíssima qualitat, amb notes balsàmiques, anisades i alguns records de fruits secs. És molt persistent amb un final llarguíssim que acaba en un atractiu toc picant, més accentuat a mesura que el formatge està més evolucionat.
 
Si sou formatgers i no el coneixeu… busqueu-lo!!!

Related Posts

Comments (7)

Un formatge que mereix tots aquests "piropos" i molts més…
Gràcies Ramon per fer-nos tocar el cel de tan en quan 😉

Hola Josep Mª!
Gràcies pels teus comentaris. Són aquestes meravelles com el Puit els que ens fan tocar el cel! jo només sóc el missatger!
Fins aviat!

Hola Ramon,
Acabem de tastar el Blanc de Tòrrec i ens ha encantat!!! TOn podem trobar l'altre formatge excepcional Vallete?Vivim a Girona.
Moltes gràcies
Magda

Ara m'has fet plorar… res a afegir, un formatge excepcional. Bé sí, només dir que em sento afortunada per haver-lo pogut gaudir com es mereix, amb un bon maridatge. Tenim molta sort de tenir aquest puit (i d'altres) tan a l'abast…

Hola Magda,

Desconec on podeu comprar el Puit a Girona. Potser preguntant a la formatgeria es poden donar alguna botiga clienta.

Gràcies.

Hola Montse,

Ben retrobada. Efectivament el dia del tast al Celler de Can Mata el vàrem poder tastar amb un extraordinari vi com és el 100×100 brisat de Vins del Tros! I també tens raó amb que tenim molta sort de tenir els formatges artesans que tenim a Catalunya!
Fins aviat

Molt bona descripció d'aquest formatge excepcional, sens dubte, que vaig poder gaudir gràcies a tu.
Espero que ens tornem a veure ben aviat.

Leave a comment