Scroll Top

Formatge Altejó de Productes Làctics Molí de Ger (Ger, La Cerdanya)

Des de fa uns quants anys els amants del formatge tenim el privilegi de gaudir de la feina ben feta que fan un seguit de formatgeries arreu de les nostres comarques.
Fa goig anar a les diferents fires de formatges artesans (La Seu d’Urgell, Lladó, Vic, Borredà,…) i veure com van evolucionant els formatges artesans catalans. Poc a poc a la qualitat del producte s’hi va afegint el marketing, aspecte que potser els productors no li donaven massa importancia inicialment però que és imprescindible per l’evolució dels seus negocis. Ara veiem els productes molt millor presentats i fins i tot alguns tenen presencia a les xarxes socials, el que permet seguir la seva trajectòria amb més facilitat.

Avui ens traslladem fins a la Cerdanya, concretament al petit municipi de Ger, per gaudir de la feina ben feta d’una d’aquestes formatgeries. La formatgeria Productes Làctics Molí de Ger es troba situada en una masia situada a la carretera que porta a Meranges, a uns 6 km del nucli de Ger.

És una explotació de vaques de la raça frisona. Amb la llet obtinguda d’aquestes vaques elaboren grans formatges com el Puigpedrós o el Roques Blanques, i també el nostre protagonista d’avui l’Altejó.

L’Altejó és un formatge singular que no ens deixa indiferents al tastar-lo. Es tracta d’un formatge elaborat amb llet crua de vaca. El seu punt diferencial és que és de pasta cuita. Això significa que un cop tallada la quallada se l’escalfa, en aquest cas fins als 45º, amb el que s’aconsegueix que la quallada perdi més humitat, el que ens assegurarà una major capacitat de conservació i obtindrem un formatge de textura més elàstica.

Aquest formatge té una maduració de 4 a 6 mesos.

L’Altejó té una pell natural amb taques de fong, amb un pronunciat aroma animal. Al tallar-lo observem un color groc que deriva cap a tons marronosos i hi distingim uns petits ulls d’origen mecànic.

En tastar-lo, ens troben amb una textura lleugerament elàstica que li dona una consistència especial molt agradable. Presenta un intens gust làctic i s’hi poden apreciar aromes que recorden a bolets i a la humitat del sotabosc. És molt saborós.

Extraordinari formatge guardonat amb el Lactium de Plata, l’any 2010, i amb el Lactium de Bronze, l’any 2011, dins de la seva categoria al Concurs de Formatges Artesans Lactium de Vic. Juntament amb l’Ermesenda d’Eroles formen el duet de formatges de vaca imprescindibles en tota taula que es preui.

Una suggerencia de presentació és sobre una llesca de pa de cereals untada amb una fina capa de melmelada de gerds , sobretot que sigui artesana, per tal que doni l’equilibri perfecte entre dolçor i acidesa.

Per acompanyar aquest formatge triarem un vi negre (garnatxa, carinyena, syrah, cabernet sauvignon) que sigui carnós i que hagi estat sotmès a una llarga criança que li aporti aromes balsàmiques i especiades, que lligaran perfectament amb els gustos làctics i humits de l’Altejó. Particularment m’inclino pel Ferrer Bobet 2007 (D.O. Ca. Priorat).

Related Posts

Leave a comment