Scroll Top

Formatge Cantell de Formatgeria Can Pujol (Serralada Litoral)

La formatgeria Can Pujol elabora formatge de manera artesanal des del 1980 a les seves instal·lacions ubicades a prop de Vilassar de Dalt, en plena Serralada Litoral. Aquesta formatgeria sempre s’ha distingit per elaborar formatges d’alta qualitat, objectiu que han assolit i i així els ho han reconegut amb els diversos premis que han guanyat els seus productes, que actualment s’exporten a molts països. Entre els excel·lent formatges que elaboren destaquen el Nevat, el Petit Nevat (premi World Cheese Awards 2006), el Sant Mateu (premi a Fancy Food de New York 2003, World Cheese Awards 2006) o el Cantell, el nostre protagonista d’aquest article.

El Cantell és un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de cabra. És un formatge de pasta dura i cuita i té un període de maduració llarg (més d’un any). Al tallar-lo presenta una textura compacte que desprèn una olor molt neta i agradable, a la vegada que intensa i complexa. Si està molt madurat, es trencadís.

El seu gust és molt intens i hi destaquen els torrats, els fruits secs i records cereals i vegetals. Té un final molt marcat, salí, que fins i tot pot arribar a picar una mica.

El Cantell és un formatge singular, complex, que satisfarà el paladar de tots aquells que els agradin els formatges madurats d’aromes i gust intens. La seva temperatura recomanada de conservació és entre 5 i 7 º i la seva temperatura òptima de consum és entre 18 – 20º.

Aquest formatge es pot prendre sense pa o si volem barrejar-hi pa us proposo un bon pa artesà, com pot ser el pa de parròquia de Can Turris.

Pel que fa al vi, jo proposo dues opcions: una de clàssica com seria un vi negre amb prou cos i tanins, com per exemple el Solanes (Cims de Porrera, D.OQ. Priorat), elaborat amb garnatxa i samsó, on trobarem una perfecte harmonia entre els sabors complexos del formatge i els sabors que presenta aquest vi a fruites vermelles i negres amb tocs especiats, sobretot de pebre. Tanins suaus i molt ben integrats. L’altre més novedosa seria acompanyar-lo d’un vi de porto blanc, on trobarem el contrast ideal entre les notes salines del formatge i el punt dolç del vi.

Related Posts

Leave a comment