Scroll Top

Formatge El Pla

És la versió catalana i amb llet crua de cabra del famós formatge francès Brie de Meaux
El Pla Mas Alba

Article publicat al diari Vadegust el 23/09/2020. Foto de portada: Ramon Roset

El Pla és un formatge diferent. En veure’l és fàcil pensar que és un Brie de Meaux, però als cheeselovers més espavilats alguna cosa no els acabarà de quadrar. El Pla és un formatge elaborat amb llet crua de cabra, quallada mixta, de pasta tova i pell florida. La seva característica més diferencial respecte a la resta de formatges catalans d’aquesta categoria és la seva mida. Té la forma d’un disc pla d’aproximadament 35 cm de diàmetre i 3 cm d’alçada, amb un pes al voltant de 1,5 kg.

En Martí Huguet, el seu creador i ànima de la formatgeria Mas Alba de Terradelles, al Pla de l’Estany, és un formatger inquiet i innovador. Té la dèria de fer interpretacions pròpies dels grans formatges del món que l’han enamorat amb la llet del seu ramat de cabres. El Pla és el seu particular homenatge al famós i conegut Brie de Meaux, tot i que aquest s’elabora amb llet crua de vaca. El Pla és molt més intens d’aromes i sabors que el Brie de Meaux.

El Pla fa la seva maduració de 4 setmanes en una cova subterrània on desenvolupa la seva pell florida blanca, de tacte envellutat i amb aromes humides, de xampinyons i de celler.

De tall fàcil, presenta un textura suau, cremosa i flexible. El color de la seva pasta dependrà molt del moment de maduració del formatge, ja que és completament blanca quan surt de la cova i a mesura que va madurant, la part més propera a la pell es va tornant de color ivori. En evolució és un formatge que pot proteolitzar, moment en el qual arriba al seu màxim esplendor organolèptic. La pasta ens ofereix aromes làctics intensos, de llet crua, nata i fruits secs.

En boca és on mostra la seva personalitat i on més notem les diferencies amb un Brie. Intens en aromes i sabors, ple de notes làctiques, de nata fresca, fonedís, amb una textura enganxosa, tacte lleugerament secant, i un sabor salí, formant un conjunt aromàtic deliciós. Postgust força llarg.

Els vins joves afruitats, florals, amb una acidesa alta i una certa exuberància aromàtica són els seus millors acompanyants. Vins elaborats amb malvasia de Sitges, subirat parent, muscat, riesling, sauvignon blanc, albarinyos, etc.

Related Posts

Leave a comment