Scroll Top

Formatge Gera,

la raclette en versió catalana

El Gera és un formatge capaç de donar un contrapunt molt nostrat a un plat de llarga tradició alpina
Gera_MolideGer

Article publicat al diari Vadegust el 11/11/2020. Foto de portada: Ramon Roset

Segurament que, després de la fondue, la recepta més coneguda de la cuina del formatge és la raclette. La raclette és un plat del receptari tradicional suís que consisteix en acostar una porció de formatge especialment elaborat perquè sigui fonedís a una font de calor. Quan l’escalfor desfà el formatge, aquest es raspa amb l’ajuda d’una espàtula i s’assaboreix acompanyat de patates escalivades, embotits i verdures envinagrades. Del fet de raspar el formatge se’n deriva el nom del plat. La paraula francesa ‘raclette’ ve de de ‘racler’, que es pot traduir al català com raspar. El suïssos per fer aquest plat tenen un formatge propi, el formatge Raclette du Valais AOP, un formatge original del cantó suís del Valais, elaborat amb llet crua de vaca, molt greixós i d’aromes i sabors potents.

En Pere Pujol, l’ànima de la formatgeria Molí de Ger de la Cerdanya, va decidir a finals de l’any 2018 fer la seva pròpia versió d’un formatge que fos apte per fer la raclette. Així va néixer el Gera, un formatge presentat en societat a principis de 2019 i elaborat amb llet crua de vaca, de pasta premsada, tova i fonedissa al contacte amb la calor i de pell rentada. Té una maduració d’entre 4 i 6 mesos. El Gera és un formatge estacional, només l’elabora els mesos freds de l’any.

Raclette de formatge Gera | Ramon Roset

El Gera és un formatge en forma de roda de mida gran, de 55 cm. de diàmetre i amb un pes de 8 kg. En ser un formatge de pell rentada, la seva pell és ataronjada i d’aromes intensos i penetrants. Al tallar-lo mostra la seva textura tova, que ja insinua la seva capacitat de fondre en contacte amb una font de calor. Si es tasta fred, té un sabor salí amb records de mantega fresca, herbes de prat i un punt animal; al desfer-se en contacte amb la font de calor, adquireix aromes i sabors més intensos i potents, resultant deliciós.

El Gera forma bona parella amb tota mena de vins blancs amb criança en botes de roure, que presentin una bona acidesa, untuosos i de caràcter afruitat. La complexitat que la criança li aporta al vi, atorgant-li aromes torrades i d’espècies dolces, entre d’altres, formen un conjunt harmònic i equilibrat amb les característiques organolèptiques del Gera, potenciades pel seu contacte amb la font de calor.

Related Posts

Leave a comment