Scroll Top

El Miner,

un formatge de culte

Opera prima del que en el seu moment va ser el formatger més jove de Catalunya,
ha esdevingut amb el temps un formatge de culte
miner

Article publicat al diari Vadegust el 18/11/2020. Foto de portada: Ramon Roset

Quan s’ajunta el talent i l’empenta d’un jove ramader i formatger vocacional amb la llet crua produïda per unes cabres molt ben cuidades que pasturen per les feixes boscoses  de les afores d’Espinelves, i una maduració feta en una antiga mina excavada sota un bosc d’alzines i roures, típic de la zona de les Guilleries, el resultat no pot ser altre que un formatge de culte.

Al seu inici, l’any 2011, a l’Oriol Brugués se’l coneixia per ser un dels ramaders i formatgers més joves de Catalunya. Fruit de la seva inquietud va néixer el Miner, un formatge de peça gran, 4 kg., elaborat amb llet crua de cabra, de quallada enzimàtica, pasta semicuita, pell florida natural i raspallada i amb una maduració mínima de 6 mesos en una antiga mina. Un projecte ambiciós per un jove formatger que va arribar al seu punt culminant quan al maig de 2019 va ser proclamat el millor formatge de Catalunya en el Lactium, la mostra de formatges catalans que se celebra a Vic.

El Miner té forma de roda. L’aspecte de la seva pell és molt singular, ja que, tot i que es presenta al mercat amb la pell raspallada, aquesta té una coloració molt variada degut a les floridures que de manera natural desenvolupa durant la seva maduració de sis mesos a la mina. Les seves aromes són complexes i ens transporten a les olors humides del sotabosc de les Guilleries: terra humida, molsa, fullaraca, humus, bolets,…

En tallar-lo, la pasta és de color blanc, amb una zona més fosca al voltant de la pell. La seva textura és compacta i força elàstica, amb presència d’alguns petits ullets d’origen mecànic. Ofereix aromes làctiques, de nata fresca, amb algun record animal caprí. En tastar-lo cal tenir paciència i deixar que l’escalfor de la nostra boca el temperi i mostri el seu tacte fundent, a l’hora que ens va oferint un conjunt gustatiu equilibrat, format per notes làctiques intenses, records de nous i un lleuger toc caramel·litzat que fan pensar en el toffe.

La complexitat d’aromes i sabors del Miner, si el mengem amb pell, demanen un vi que tingui la capacitat de respectar-la d’una banda i de compensar-la per altra, al temps que netegi la boca i li aporti frescor. Un vi blanc amb certa criança en bota que presenti una acidesa viva o fins i tot un vi blanc brisat amb poc temps de maceració podrien ser dos companys idonis pel Miner. També fa molt bona parella amb els escumosos elaborats pel mètode ancestral.

Related Posts

Leave a comment