Scroll Top

TASTAEMOCIONS I VINYES DE L’ALBÀ AL PORTAL 22 DE VALLS

IMG_3611.JPG
Fa unes setmanes al restaurant Portal 22 de Valls es va poder viure un gran festival de vins i formatges. En una activitat a tres bandes entre el restaurant, el celler Vinyes de l’Albà i Tastaemocions, els assistents van poder tastar els cinc vins més representatius del celler liderat per en Carles Figueres on la varietat sumoll n’és la gran protagonista. A cadascun dels vins els hi vàrem cercar el formatge artesà de casa nostra que millor el podia acompanyar. Un altre repte que ens varen plantejar i que vàrem acceptar amb molt de gust.
 
El tast es va iniciar amb el Vinyes de l’Albà Blanc 2015, un vi jove elaborat amb xarel·lo, fàcil, ‘disfrutón’ i ple d’aromes de fruita. Per combinar amb aquest vi vàrem triar L’Hereu de Formatges Murgó, un formatge de llet de cabra de pasta tova, auto premsat i amb la pell florida amb el seu fong natural. El vi va refrescar la lleugera sequedat que el formatge havia provocat i va aportar notes de fruita a les aromes làctiques del formatge.
 
 
El segon vi va ser el Vinyes de l’Albà Negre 2015 elaborat amb un 75% de garnatxa, un 20% de merlot i un 5% de sumoll. Molta gent sap la meva resistència a combinar vins negres amb formatges, doncs és molt difícil trobar bones harmonies i equilibris sensorials. En una decisió molt arriscada, el formatge triat, el MdG 1060, de llet crua de vaca, pasta tova i pell florida amb penicilium candidum i carbó vegetal elaborat pel Pere Pujol a la formatgeria del Molí de Ger va resultar ser un gran company del vi. La seva untuositat va matisar l’acidesa del vi, alhora que aquesta netejava la boca i les aromes làctiques del formatges i les notes de fruita del vi van arribar a un molt bon equilibri, actuant la pell cendrada del formatge com a nexe d’unió.
 
Vàrem seguir amb el Vinyes de l’Albà Rosat 2015, un rosat elaborat bàsicament amb merlot (75%) i sumoll (25%). Els vins rosats són especialment difícils de maridar amb formatges, però el Fogassa, una joia  elaborada a Menorca i que en Salvador Maura afina i posa a punt en la seva formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall, és del pocs formatges que pot aguantar el repte. El Fogassa és un formatge de llet crua de vaca menorquina que s’emmotlla amb un draps que s’anomenen “fogassers” i als qual deu el seu nom i la seva forma. D’aromes i gustos intensos, és un formatge que es va relacionar amb solvència amb les aromes del Vinyes de l’Albà Rosat.
 
 
 
El quart vi va ser el Vinyes de l’Albà Sumoll 2014 i el quart formatge, el Veciana Madurat de Cabra. Un madurat de llet crua de cabra de llarga maduració per un vi negre de sumoll. La més que elegant evolució del Veciana, adquirint amb el pas del temps notes de cereals i fruits secs i sense arribar a desenvolupar tactes picants ni astringències massa agressives, el converteixen en un formatge que aguanta bé els vins negres de tanins moderats. La combinació va resultar molt xula.
 
La parella final va ser la darrera creació del celler, el Vinyes de l’Albà Sumoll Criança, un monovarietal de sumoll amb 6 mesos de criança en bóta, un vi singular d’una gran elegància. El seu pas per fusta li atorga més volum i pes en boca, però en cap cas emmascara les aromes de fruita vermella de la sumoll. Els seus tanins molt ben polits fan possible que la combinació amb un formatge de tipus serrat d’ovella fos tota una delícia. El Vilademàger Serrat d’Ovella de la Formatgeria Ancosa de La Llacuna, un formatge madurat, d’aromes intenses i gust potent, va saber potenciar les aromes del vi a través de les subliminars notes torrades que tan el vi com el formatge tenen en segon pla.
 
Un tast molt interessant, on els assistents, que van omplir de gom a gom la sala del restaurant s’ho van passar d’allò més bé i van quedar força sorpresos dels jocs sensorials que els vàrem anar proposant amb els vins i els formatges.
 
 

Related Posts

Leave a comment