Scroll Top

FORMATGE BLAU DE SANT ROC (FORMATGES DE MUNTANYOLA, OSONA)

Bloc personal de Ramon Roset
blausantroc
La tradició del formatges blaus a Catalunya es força recent. Possiblement el degà d’aquests formatges sigui el Blau d’Osona de la formatgeria Molí de La Llavina (Centelles, Osona) que va sortir al mercat l’any 1997 elaborat amb llet de vaca. Al 2007 sortia el Blau de l’Avi Ton de Formatges Camps (Palau d’Anglesola, Pla d’Urgell) aquest elaborat amb llet crua de cabra, essent un dels pocs formatges d’aquesta mena que s’elaboren a Europa, juntament amb el Blau de Muntanyola de Formatges de Muntanyola (Centelles, Osona) que va aparèixer a l’any 2009, encara que aquest formatge s’elabora amb llet de cabra pasteuritzada. Després s’han afegit els blaus elaborats amb llet d’ovella com el Blau del Nét de Formatges Camps i el nostre protagonista d’avui el Blau de Sant Roc de Formatges de Muntanyola.

El Blau de Sant Roc ha estat el gran descobriment del Lactium (Fira de formatges artesans de Vic) d’enguany. Va ser un amor a primera vista. Em vaig acostar a la parada de Formatges de Muntanyola per descobrir a uns amics el Blau de Muntanyola de llet de cabra i al costat d’aquest hi havia el Blau de Sant Roc. El seu aspecte era imponent i l’aroma embriagador. Al tastar-lo li vaig declarar amor etern.

Elaborat artesanalment amb llet d’ovella pasteuritzada té un mínim de dos mesos de maduració. Quan l’alliberes del seu embolcall de paper de plata d’un atractiu color blau metal•litzat apareix un formatge amb una fina escorça natural de color gris clar. A l’interior la pasta és de color blanc trencat i presenta una textura tova i untuosa encara que compacte, travessada per vetes del característic color blau-verdós que deixa el “penicillium roqueforti” fong artífex del formatge blau.

En boca és exuberant. Cremós, amb el punt de sal just i un picant molt particular, que el fa molt elegant i agradable. Res a veure amb el típic gust picant dels formatges blaus. Deixa sabors làctics, animals i herbacis, sobre un fons balsàmic espectacular. Persistent.

El Blau de Sant Roc el podem degustar untat sobre una llesca de pa de pagès acabada de torrar, que li transmeti un punt d’escalfor al formatge. Deixarà anar tota la seva potència aromàtica i tenim diverses possibilitats per acompanyar-lo. La primera seria un vi blanc dolç de verema tardana, jo em decanto per l’Ètim Verema Tardana blanc (Cooperativa de Falset Marçà, D.O. Montsant) o el Gramona Vi de Gel Gewürztraminer (Celler Gramona, D.O. Penedès). La segona seria un cava, però no un cava qualsevol, ja que necessitem una certa dolçor. Un cava fet a mida per aquest formatge és el Torelló Dolç Reserva (Caves Torelló, D.O. CAVA). I la tercera seria una cervesa artesana, com la Cerberus Torrada (Cervesera Artesenca) o una negre pels més atrevits, com la Cerberus Moreneta (Cervesera Artesenca).

Aquest formatge també el podem fer servir per acompanyar amanides tallata a daus o bé per fer salses per acompanyar carns, pastes o verdures. Espectacular si el ratllem a sobre d’unes patates fregides.

Formatge excepcional. De tast obligatori per a tots els amants dels formatges d’aquesta mena. El seu únic punt negatiu és que és difícil de trobar, fora de la pròpia formatgeria, es troba en fires artesanes i en alguna botiga com el Rebost d’en Portet (Granollers).

Nota (maig de 2020)
  • Aquest formatge ja no s’elabora
  • El 2014 Formatges de Muntanyola va ser comprat per la fundació Ampans i es va traslladar l’obrador a Sant Salvador de Guardiola (Bages)
  • La botiga el Rebost d’en Portet de Granollers ja no existeix

Related Posts

Comments (5)

Hola Ramon,

Molt bè l'apunt, Trobo excel·lent les recomanacions de maridatges que fas. L'Etim verema Tardana és molt adient i a més, és un vi força asequible.

Una abraçada

Hola Ramon,
En el meu últim post he triat pel blau un Gramona també:))
http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/09/amanida-de-tardor.html
Salutacions,

Bona tarda Ramon, et volía fer una consulta, estem preparant un sopar entre amics on els formatges blaus seran els protagonistes, tots menys un seran catalans, entre ells, aquest Sant Roc. He estat fent un cop d'ull als vins dolços que vas recomanat al teu blog, l'Ètim ja l'hem tastat en varies ocasions i voldriem posar-ne un altre. Parles molt bé de L'Espelt Airam, i també el recomanes per formatges blaus, creus llavors que és una bona opció per acompanyar la taula de blaus que volem fer? O si tens alguna altra proposta més adient la tindré en compte…La idea és posar tres vins, només en tenim un de decidit, un Oporto per acompanyar l'Stilton. Moltes gràcies. Salut.

Hola Pep,

L'Espelt Airam és una opció perfecte pels formatges blaus. També hi va molt bé el Torelló Vittios i ja una mica més pujat de preu, el Rasim Pansit.

Si us atreviu, podeu posar un cava dolç, com per exemple l'Au 79 de Ferret Guasch o si voleu trencar motllos, el meu darrer descobriment, el DG Viticultors Brut Rosé 2010, un cava molt singular.

Moltes gràcies per les teves recomanacions, ara mateix m'hi poso.

Salut!

Leave a comment