Scroll Top

TAST DE FOIE GRAS AL CELLER DE CAN MATA

f2f
El passat dia 26 de març vàrem fer al Celler de Can Mata de Sant Just Desvern un tast de foies harmonitzat amb  vins.
 
En aquesta ocasió, els assistents van poder gaudir de quatre excepcionals especialitats de foie gras micuit entier elaborades per la Maison Rougié de Sarlat (Perigord, France). I com en tots els tastos que organitzem conjuntament amb el Celler de Can Mata, els vins no van ser gens convencionals, cercant aquelles harmonies que més poden sorprendre als assistents al tast.
 
Per obrir boca, vàrem rebre als assistents amb una copa d’un escumós ancestral recentment aparegut al mercat, el Roig Boig del celler La Salada (Les Parellades del Pla del Penedès), unes bombolles rosades i divertides.
 
El primer foie que vàrem tastar va ser el més clàssic, un foie gras micuit entier d’ànec. L’extraordinària qualitat dels elaborats de Rougié va quedar palesa amb aquesta degustació, que primer vàrem tastar nua i després la vàrem tastar amb uns cristalls de sal Maldon, podent comprovar tothom, com aquest condiment potencia el sabor del foie. El Macabeu 2014 de Vinyes Singulars, un vi sense sulfits afegits del qual només s’elaboren les ampolles que surten d’una bóta de castanyer de 500 l. va ser el vi escollit per acompanyar aquest foie. La seva particular acidesa i les seves aromes van combinar perfectament amb els sabors i aromes del foie.
 
La segona especialitat que vàrem tastar va ser l’anomenat Foie des Faraons. Es tracta d’un foie gras micuit entier d’ànec al qual se li ha afegit una gelea de figues. Figues i foie es complementen molt bé, creant un conjunt deliciós i molt llaminer. Per acompanyar a aquesta especialitat vàrem triar el Biu de Sort Riesling 2013 del celler Batlliu de Sort (DO Costers del Segre). Deliciosa combinació, on el vi va potenciar les aromes del foie i va compensar la dolçor de les figues aportant frescor i unes notes florals que arrodonien el conjunt.
 
A continuació vàrem tastar una de les especialitats més glamuroses que elabora Rougié, el foie gras micuit entier d’ànec macerat amb champagne i dos tipus de pebres diferents. Excepcional foie que demanava a crits acompanyar-lo d’un escumós. L’escumós va ser el Cava Brut Reserva 2012 de DG Viticultors. Un cava d’autor monovarietal de chardonnay, que amb la seva fruita, la seva acidesa, el seu carbònic i la seva singularitat van ser un acompanyant de luxe per un foie gras de luxe.
 
En aquest moment, i per sorpresa dels assistents, vàrem tastar un vi inèdit, que encara no estava al mercat. La Parellada 2014 de Vinyes Singulars. Com tots els vins que elabora aquest celler, aquest tampoc no va deixar indiferent als comensals. L’Ignasi Seguí, propietari de Vinyes Singulars, que va assistir el tast i va tenir la deferència de portar el vi, ens va fer l’explicació del vi. Tal i com preveiem, també va combinar molt bé amb el foie gras.
El tast el vàrem cloure amb un foie gras singular i amb un punt exòtic, el foie gras micuit entier d’ànec elaborat amb te i gingebre. Una combinació que a priori pot semblar explosiva, al tastar-lo esdevé extraordinària, tota un joc de sensacions organolèptiques. Vàrem voler acabar amb un vi dolç de verema tardana elaborat amb botrytis i a la vegada sorprendre als comensals, per això vàrem triar el Château Cousteau 2011 (AOC Cadillac, France). Una combinació perfecte per finalitzar un tast meravellós que va les delícies dels assistents. 

Related Posts

Leave a comment