Scroll Top

Tastaemocions en el Vijazz 2014

 

Dins del programa de tastos i maridatges del Vijazz 2014 que es va celebrar a Vilafranca del Penedès els dies 4, 5 i 6 de juliol, Tastaemocions vàrem tenir el goig de ser convidats per guiar un tast harmonitzat de formatges catalans amb vins i escumosos del Penedès.
 
Organitzat per l’Acadèmia Tastavins i amb la sala de tastos del Centre Agricol plena de gom a gom, els assistents varen poder gaudir dels següent tast:
 
El formatge escollit per obrir el tast va ser el Fermió de Formatgeria La Balda de la Vall de la Llémena (Gironès). Aquesta pasta tova elaborada amb llet de vaca, presentada totalment proteolitzada, la vàrem acompanyar amb la floralitat i exotisme del Vinya Sota el Bosc 2013 de les Caves Bolet. Les varietats molt aromàtiques, com en aquest cas el muscat i la gewürztraminer, van tornar a reivindicar-se com unes de els millors acompanyants d’aquesta mena de formatges.
 
En segon lloc vàrem tastar el Botàs de la Formatgeria Molí de Ger (Cerdanya). El punt aromàtic amargós que li dóna a aquest formatge la seva pell rentada, va ser perfectament contrastat per les afruitades aromes d’un dels pocs monovarietals de garnatxa blanca que s’elaboren al Penedès, l’Indígena 2013 del celler Parés Baltà.
 
La Carbonera de la Formatgeria Cuirols (El Berguedà) va seduir al públic amb la seva forma de piràmide truncada i la pell cendrada. Les aromes de fruites blanques acompanyades dels característics anisats de la xarel·lo, en aquest cas de l’irreverent Txitxarel.lo  2013 de les caves Martí Serdà, van saber acompanyar i potenciar els intensos gustos làctics de la llet de cabra alpina i el particular sabor que li dona la seva pell a aquest formatge.
 
El Craba, un formatge elaborat amb llet crua de cabra per la Formatgeria de Taüll a la Vall de Boí, presentat en un punt de maduració que li donava una olor intensa i potent degut a la seva pell rentada va caure rendit als peus d’un dels vins blancs  de criança elaborats amb chardonnay més elegants del Penedès, el Petrea 2008 del Celler Mas Comtal.
 
El torn dels formatges elaborats amb llet d’ovella el va obrir el Tou d’Ovella Madurat amb Fongs de la formatgeria Casa Mateu de Surp (Pallars Sobirà). Afinat fins el punt que el seu intens sabor làctic finalitzés amb un punt lleugerament picant va ser perfectament matisat i acompanyat pel Xarel·lo Àmfora 2013 de Loxarel. Un vi fermentat en àmfores de fang de 720 l. i deixat reposar posteriorment en les mateixes àmfores durant 5 mesos.
 

 

El tast va finalitzar amb el Puit Rústic de la Formatgeria Valette de Sant Llorenç de Morunys (El Solsonès). Un dels reis indiscutibles del nostre panorama formatger. Deixat madurar fins que adquirís una complexitat aromàtica i intensos sabors que van dels salins als picants, és tot un repte per qualsevol vi. El tacte pastós que deixa a la boca demana un acompanyant que tingui prou força per netejar-nos la boca. Aquesta vegada l’escollit va ser el cava Llopart Imperial Brut Gran Reserva, que amb les seves delicades bombolles, la seva complexitat aromàtica derivada de la llarga criança i el punt just de dolçor final va saber abraçar els sabors del formatge tot suavitzant-los i potenciant-se mútuament. 
 
Un gran final per un gran tast.
 
Des d’aquí agrair a l’Acadèmia Tastavins la seva amable invitació per poder realitzar aquest tast i poder participar en un dels esdeveniments més important i multitudinaris que es celebren al Penedès.

Related Posts

Leave a comment