Scroll Top

Tast conjunt de Tastaemocions i Formatges Artefor a Caldes de Montbui

La botiga de vins i licors La Vallesana conjuntament amb la Formatgeria el 27, dos establiments de llarga tradició de Caldes de Montbui, van organitzar un tast de formatges i vins pels seus clients.

En aquesta ocasió els formatges que es van poder tastar eren tots de la Formatgeria Artefor de Vilassar de Dalt (Maresme). En Jordi Arroyo, propietari d’ Artefor, va fer una exposició de la seva filosofia d’elaboració i va presentar els cinc formatges del tast.


Tastaemocions va ser l’encarregada de triar els vins que millor harmonitzessin amb aquests extraordinaris formatges a partir de l’acurada selecció de vins que té a la venda La Vallesana.

El tast va començar amb el Lingot. Un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, pasta tova i quallada enzimàtica. En Jordi té cura de fer una pasteurització al bany maria per tal de que tingui un impacte mínim en les característiques de la llet. El nom del formatge ve de la seva forma. Amb un mes de maduració, aquest formatge fi i delicat el vàrem acompanyar del Nadal Xarel·lo 2013 de caves Nadal (DO Penedès). Les notes afruitades amb els tocs anisats típics del xarel·lo van combinar perfectament amb les notes làctiques del formatge.

El segon formatge que ens va presentar en Jordi va ser el Rodonet de Cabra. Aquest formatge elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, és un formatge de pell rentada, però amb aigua de mar. Durant les tres setmanes que dura la maduració d’aquest formatge, es renta una vegada per setmana amb aigua de mar, el que provoca el color salmonat de la seva pell i uns aromes i sabors molt característics. El vàrem acompanyar del Magenc 2013 de Cellers d’en Guilla (DO Empordà). Aquest vi elaborat amb garnatxa blanca, macabeu, garnatxa roja i muscat va saber potenciar el sabor del formatge en una perfecte harmonia.

A continuació va aparèixer  el Rodonet d’Ovella. Formatge totalment equivalent a l’anterior però elaborat amb llet d’ovella amb comptes de llet de cabra. Això li dona un sabor més intens i va servir per il·lustrar com canvia un formatge en funció de l’origen de la seva llet quan s’elabora de manera idèntica. El Flor d’Albera 2013 del celler Martí Fabra (DO Empordà), elaborat amb muscat de gra petit i criat en bóta durant 12 mesos, va saber embolcallar el sabor que ens havia deixat el formatge amb les seves singulars aromes , constituint una combinació singular i plaerosa.

El quart formatge va ser el Forcat. Aquest és el primer formatge que va elaborar en Jordi i el seu nom prové de fer l’acrònim de FORmatge CATalà. Amb una característica forma quadrada i una escorça grisosa que li dona una aparença rústica aquest formatge de pasta tova presenta unes aromes intenses i penetrants. En boca és cremós i molt elegant. I un formatge elegant havia d’anar acompanyat per un vi elegant, en aquest cas el Dido Blanc 2012 del celler Venus la Universal (DO Montsant). Aquest vi elaborat amb macabeu, garnatxa blanca i xarel·lo i amb una criança de 10 mesos en bótes de roure es va entendre de seguida amb el formatge, repartint-se el paladar i complementant-se l’un a l’altre potenciant-se mútuament. Una gran combinació.

El darrer formatge va ser el Font d’en Dirol. Aquest formatge és una de les darreres novetats de la formatgeria Artefor. Elaborat amb llet crua d’ovella, és un formatge de pasta premsada, textura dura i amb una llarga maduració. De textura trencadissa i granulosa en boca, presenta un sabor làctic intens, propi d’aquest tipus de formatges, amb records de fruits secs i deixant una sensació final lleugerament picant que el fa llaminer i amb ganes de no parar de menjar-ne. La perfecte harmonia d’aquesta mena de formatges són els escumosos de llarga criança. En aquest cas el cava Nadal Salvatge Brut 2011 de caves Nadal (DO CAVA), de cupatge clàssic amb domini de la macabeu (65 % Macabeu, 21 % Parellada,14 % Xarel·lo) i una criança de més de 36 mesos li va fer els honors al formatge, amb un carbònic fi i perfectament integrat que va netejar perfectament la boca respectant el sabor del formatge.

Una excel·lent vetllada formatgera on vàrem poder constatar la qualitat dels formatges Artefor i el bon saber fer del seu propietari, en Jordi Arroyo.

Leave a comment