Scroll Top

Maridatge Sorprenent al Celler Mas Comtal

Una de les moltes activitats que Enoturisme Penedès va organitzar amb motiu de la celebració del Vijazz a Vilafranca del Penedès va ser l’experiència titulada “Maridatge Sorprenent a Mas Comtal” que consistia en una visita al celler Mas Comtal d’Avinyonet del Penedès i un tast maridat de tres dels seus vins amb tres formatges.

Mas Comtal va confiar en Tastaemocions per fer el tast maridat de tres dels seus vins amb tres formatges artesans de Catalunya.

En aquesta activitat de gran concurrència (la més venuda a la plataforma on-line d’Enoturisme Penedès del mes de juny, segons consta en la seva newsletter) vàrem tastar:

L’Antistiana  Xarel·lo 2012, la primera edició que fa el celler d’un vi monovarietal de xarel·lo. Aquest vi s’ha fermentat en dipòsit d’acer inox. a temperatura controlada i posteriorment se li ha fet una criança amb les mares en el mateix dipòsit de 4 mesos.

Amb aquest vi jove i afruitat, però amb els matisos de complexitat que li han conferit la seva criança en lies hi vàrem combinar el formatge Tou d’Ovella de Casa Mateu. Una pasta tova, de coagulació mixta amb la pell florida elaborada amb llet pasteuritzada d’ovella, que a Tastaemocions vàrem deixar madurar fins al punt òptim de sabor perquè combinés de manera excel·lent amb l’Antistiana. Com a contrapunt de sabor per fer la combinació encara més sorprenent pels assistents  vàrem acompanyar el formatge d’un toc de salsa de préssec amb albercoc amb baies de Goji i cardamom de Guatemala.

El segon vi a tastar va ser el Petrea 2008, un extraordinari monovarietal de chardonnay, elaborat a partir de raïms de cultiu ecològic de més de 30 anys. Fermenta parcialment en dipòsits d’acer inox. (30%) i en bótes de roure hongarès (70%). Posteriorment se li dóna una criança sobre lies de 10 mesos en bótes de roure hongarès.

La complexitat, estructura i elegància d’aquest vi la vàrem acompanyar d’un formatge molt especial, el Craba, elaborat amb llet crua de cabra per la formatgeria de Taüll a la Vall de Bohí. Aquest formatge de pasta tova i coagulació enzimàtica és de pell rentada. Característica que li confereix un potent aroma i un sabor lleugerament amargós al final. Amb un toc de salsa dolça de raïm negre amb ametlles laminades de Mallorca, el conjunt va resultar sublim, fent les delícies dels  assistents.

La tercera i darrera combinació va venir marcada per un dels vins més singulars de Mas Comtal: El Lyric un vi generós elaborat a partir de la varietat merlot seguint la metodologia dels vins generosos fortificats. Durant un llarg període de 20 anys, i de forma anual, se n’han elaborat i criat petites quantitats en bótes de 225 litres seguint el sistema de criadores i soleres que caracteritza els grans generosos de Xerès. És per això que podem parlar d’un vi d’una solera de 20 anys.

Per aquesta joia, vàrem triar un formatge blau que havia fet la seva presentació en societat feia molt poquetes setmanes, el Blau del Jutglar. Formatge elaborat amb llet crua de vaca per la formatgeria Reixagó d’Olost de Lluçanès. Les potents aromes i gustos salins del formatge van combinar perfectament amb la complexitat d’aromes i sabors del vi, els torrefactes, les notes de vi ranci, la fruita seca, figues, orellanes i el seu final dolcenc però gens empallegós. Un toc de salsa dolça de figues negres amb nous de Macadàmia i pebre de Jamaica va acabar d’arrodonir el conjunt, fent-lo sensacional.

Leave a comment