Scroll Top

TAST DE PEIXOS FUMATS AL CELLER CASTAÑÉ D’ARGENTONA


El passat dia 13 de juny tancàvem la temporada de tastos de Tastaemocions al Celler Castañé d’Argentona amb un tast de peixos fumats. Amb aquest tast el Celler Castañé és el primer col·laborador de Tastaemocions que ofert als seus clients i amics tots els tastos que oferim (formatges, foies, pernils, peixos fumats, xocolates), fet pel qual  li volem agrair a la Montse i al Jordi la confiança dipositada en nosaltres per fer activitats a la seva vinoteca.

El peixos fumats són una menja molt interessant per buscar-hi harmonies de vins, doncs la seva complexitat aromàtica i la seva paleta d’aromes, molt centrada en les aromes fumades, fan que sigui un producte molt singular.

En aquest tast es varen poder assaborir cinc tipus diferents de peixos fumats. En primer lloc una truita de riu fumada, de textura molt similar a la del salmó fumat, és fina i delicada amb les aromes fumades molt subtils. La vàrem acompanyar del Frsssc 2014 del celler Tayaimgut. Aquest vi elaborat amb sauvignon blanc, és el germà jove del Tayaimgut Blanc. Afruitat i amb una acidesa viva va saber acompanyar amb solvència a la truita fumada.

A continuació vàrem tastar el peix fumat per excel·lència, el salmó. L’exquisit salmó fumat de la casa Carpier no necessita cap presentació. De textura untuosa i amb unes aromes fumades delicades però vives, el vàrem harmonitzar amb el cava Rimarts Rosae. És un cava fumat que va néixer per jugar amb les possibles combinacions gastronòmiques que hom pugui imaginar. Està elaborat amb pinot noir. El vi base ha passat unes hores en un bóta fumada de roure francès. En la seva primera anyada aquesta bóta havia estat fumada per Carpier, agafant el vi unes aromes de salmó fumat. Un cop feta la segona fermentació se li dona una criança mínima en ampolla de 22 mesos. El resultat és un divertimento. Un cava de color rosat pàl·lid, salmonat, amb aromes fumats que poc a poc van deixant pas cap a notes de fruites vermelles. Un cava que obre moltes possibilitats d’harmonies sempre amb les aromes fumades com a fil conductor. Amb el salmó fumat de Carpier, estan fers l’un per l’altre.

En tercer lloc vàrem tastar un bacallà fumat també de la casa Carpier. Amb un perfecte equilibri entre els gustos salats i les aromes fumades, el bacallà fumat és de textura delicada i tot una delícia pel paladar. En la meva opinió la seva millor harmonia  és un vi rosat on les fruita hi sigui presents però amb delicadesa, tingui una acidesa cítrica ben equilibrada i vagin acompanyades de notes balsàmiques que ens recordin les plantes aromàtiques que tan bé combinen amb el bacallà. A aquestes característiques respon un dels meus vins preferits, el Sicus Xarel·lo Vermell, en aquest cas de l’anyada 2014.

El festival va continuar amb la tonyina fumada. Un peix fumat d’aromes i sabors intensos amb una textura ferma. La seva personalitat i el seu final de boca de records salins, demana a crits un cava. L’escollit va ser un dels grans clàssics, el cava Gramona Imperial, un cava brut gran reserva elaborat amb xarel·lo, macabeu i chardonnay. Una vegada més per cercar harmonies vam voler un cava amb una certa llarga criança per matisar l’efecte del carbònic i tenir notes de complexitat. El seu final de boca dolcenc va ajudar a neutralitzar el final salí de la tonyina.

El punt i final al tast el va posar l’anguila fumada. L’anguila és un peix molt desconegut i sobretot en la seva versió fumada. Lluny de la seva textura quan la mengem cuinada, que no acaba de seduir a tothom, fumada és molt agradable, recordant la d’alguns peixos en conserva com per exemple el barat. És un peix que la fumar-lo absorbeix de manera especial les aromes fumades i per això és molt interessant combinar-lo amb un vi que dins de la seva paleta d’aromes s’hi trobin els fumats. Per tan cal escollir un vi fermentat i criat en bóta que li aporti aquestes notes fumades. En aquest cas vàrem tastar el clàssic i elegant Avgvstvs Chardonnay, que va crear una harmonia espectacular amb l’anguila potenciant-se ambdós productes entre ells, que és una de les coses més buscades quan estem creant harmonies entre gastronomia i vins.

Leave a comment