Scroll Top

Tast dels formatges guanyadors del XXè Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2014 al Celler de Can Mata

El passat 14 de novembre vàrem fer, al Celler de Can Mata de Sant Just Desvern, el tast dels formatges guanyadors del XXè Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que es va celebrar el dia 18 d’octubre dins dels actes de la Fira de San Ermengol de la Seu d’Urgell.

Com en l’edició anterior, Ramon Roset va formar part del Jurat d’aquest prestigiós concurs formatger.

Vàrem començar el tast amb els formatges guanyadors elaborats amb llet de vaca. El guanyador d’aquesta categoria va ser el nostre estimat ALTEJÓ, el formatge elaborat amb llet crua de vaca, de pasta cuita, que elabora el bon amic Pere Pujol a la seva formatgeria del Molí de Ger al poble de Ger (La Cerdanya). L’extraordinari vi monovarietal de xarel·lo, El Desig 2013 de Mas Candí li va ser el seu acompanyant.  Fantàstica parella.

En segon lloc vàrem tastar un MONTREIX de la Formatgeria Reixagó. Aquesta pasta tova i pell florida, va ser una convidada al tast, ja que no era un formatge guanyador del Concurs. La va acompanyar el Vinya Selva de Mar blanc 2013 del celler empordanès Mas Estela. Amb el seu singular cupatge de garnatxa gris i muscat d’Alexandria va saber neutralitzar la cremositat del formatge i embolcallar el seu sabor amb les seves notes afruitades.

En la categoria de formatges de cabra de quallada àcida o làctica va guanyar un altre formatge molt estimat per nosaltres, el CUIROL RODÓ de la Formatgeria Cuirols de La Nou (El Berguedà). Elaborat amb llet crua de cabra alpina és un formatge de pasta tova i de pell florida. Un formatges que enamora a tothom qui el tasta amb la seves delicades aromes, la seva genial textura i el seu intens i elegant sabor. Aquesta joia es mereixi un vi especial, i així va ser. El vàrem acompanyar de l’”Experimentu 1.0” Macabeu 2012 del projecte Vinyes Singulars. Un vi del qual se’n va elaborar 234 ampolles. El conjunt va resultar deliciós i va fer emocionar als assistents.

El següent formatge va ser el guanyador de la categoria de formatges de cabra de quallada enzimàtica. La TOMME D’AYDIUS, un formatge de muntanya que elabora al petit poble Aydius, (Val d’Aspe) situat a la regió pirinenca fronterera de Béarn, la formatgeria Ferme de Bignau. La llet crua procedeix de cabres que pasturen en llibertat per la muntanya. És un formatge de pasta semidura i pell rentada i se li dona una maduració de 3 a 6 mesos.

Amb els seus sabors làctics intensos ben acompanyants de notes de fruits secs, sobretot nous i tocs florals i vegetals demanava a crits un vi elaborat amb garnatxa blanca.  L’escollit va ser El Vernatxa Blanc del celler Frisach (Corbera d’Ebre, DO Terra Alta). Aquesta vernatxa blanca a la qual se li ha donat una criança en bótes de roure, va saber acompanyar magistralment el formatge amb les seves aromes de fruites blanques, lleugeres notes florals i cítriques en perfecte harmonia amb les notes de la criança en fusta.

En la categoria de formatges d’ovella de quallada enzimàtica el guanyador va ser el formatge LA CARBASSA, que elabora la formatgeria Vall de Meranges (Cerdanya), del també bon amic Albert Pons. Victòria molt meritòria al guanyar a tots els formatges procedents de la DO Idiazabal. La Carbassa és un formatge de pasta premsada i llarga maduració. Les seves aromes làctiques amb notes torrades, herbes remeieres, la seva textura ferma, seu intens, delicat i elegant sabor i el seu deliciós final lleugerament picant el converteixen en un formatge de somni.

Aquesta joia la vàrem combinar amb  el Cartoixà Vermell Ancestral, un escumós ancestral del celler Partida Creus. Les delicades bombolles d’aquest escumós ancestral i les seves singulars aromes, naturals i arrelades al territori d’on prové van constituir amb el formatge una altra parella per recordar. Cadascun dels dos va saber respectar l’altre en una simbiosi organolèptica memorable.

El tast va finalitzar amb el guanyador de la categoria de formatges d’ovella de pasta tova. El PANICAL BLANC, un altres dels nostres formatges habituals. Un formatge de pasta tova i pell florida blanca que elabora amb llet crua d’ovella la Formatgeria de Taüll a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). El Panical ens va regalar unes aromes derivades de la maduració amb fongs, una textura cremosa amb un punt de maduració que presentava una proteòlisi d’un terç de la peça i un intens i a la vegada delicat sabor. Molt bons amics d’aquesta mena de formatges són els escumosos, sobretot els de llarga criança. Nosaltres vàrem escollir el Llopart Original 1887 Brut Nature Gran Reserva.

Les seves fines bombolles arrosseguem l’excés de cremositat del formatge, respectant-ne el sabor i amb la seva profunditat aromàtica i notes de criança potencien els sabors del formatge alhora que aquest potencia els sabors del cava en una perfecte harmonia organolèptica.

Amb aquest tast vàrem finalitzar el cicle de col·laboracions entre el Celler de Can Mata i Tastaemocions per l’any 2014. El 2015 hi tornarem amb nous tastos que facin emocionar als clients i amics d’aquesta emblemàtica botiga de vins regentada per l’Astrid Goldstein.

Leave a comment