Scroll Top

Èxit de Tastaemocions en la 34 Mostra de Vins i Caves de Catalunya a Barcelona

Del 20 al 24 de setembre va tenir lloc al Passeig Lluís Companys de Barcelona la 34 Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Aquest any van estar presents en aquesta mostra fins a 74 cellers representant la totalitat de les denominacions d’origen de Catalunya a més de la DO CAVA, que com sabeu no és només catalana.

Organitzada per l’INCAVI i amb un gran èxit de públic durant els cinc dies que va durar la mostra, els visitants van poder degustar una bona representació dels vins, caves i escumosos que s’elaboren a Catalunya. A més també hi havia una bona representació d’elaboradors de formatges, embotits i altres productes artesans de Catalunya.

Complementant a les degustacions en els estands dels cellers també es van organitzar moltes activitats en les dues Aules de Tast de que va disposar la Mostra.

El dimarts 23 a les 17 h. Tastaemocions en col·laboració amb les Caves Mestres de Sant Sadurní van oferir un tast harmonitzat de formatges catalans d’autor especialment afinats per l’ocasió amb els caves de la sèrie Cupatges de Caves Mestres.

Amb la sala de tastos de la Mostra plena de gom a gom i amb una llarga cua de persones que finalment no van poder accedir al tast, vàrem tastar tres formatges i tres caves.

La primera combinació que es va oferir als assistents va ser un formatge Crisembert de Formatges Camps del Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell) amb el Cupatge Barcelona Brut Reserva de Caves Mestres. El Crisembert és un formatge elaborat amb llet crua de cabra, quallada mixta, de pasta tova i pell florida recoberta amb penicillium candidum.

Amb el Crisembert amb un punt de maduració òptima per combinar amb la complexitat aromàtica i la combinació de maduresa i frescor del cava, que amb els seus més de 30 mesos de criança en ampolla i el predomini del macabeu, la combinació va resultar deliciosa.

En segon lloc vàrem tastat el formatge Roques Blanques de la formatgeria Molí de Ger (La Cerdanya) acompanyat del Cupatge 80 Aniversari Brut Reserva Especial de Caves Mestres. El Roques Blanques és un formatge representant de la més pura tradició formatgera de casa nostra. Elaborat amb llet crua de vaca, coagulació enzimàtica, de pasta semicuita l’escorça  es pot presentar natural o lleugerament florida. En aquesta ocasió se li va donar una extrema sobremaduració al formatger per tal que pogués harmonitzar amb les especials particularitats del cava. Aquest amb predomini de la varietat xarel·lo, amb el vi base fermentat en bóta de roure i posteriorment criat en la mateixa bóta amb les seves lies durant 8 mesos, té una criança en ampolla de més de 50 mesos.
Les intenses aromes del formatge i el seu potent sabor va exaltar amb excel·lència el bouquet dolcenc de pastisseria, torrats de la barrica i cítrics confitats del cava. Els aromes i sabors del cava van saber embolcallar l’estructura i licorositat del cava, on les notes balsàmiques es van sumar exaltant el caràcter mediterrani d’ambdós productes, cava i formatge, formatge i cava.

El tercer tast que es va oferir als assistents va ser molt especial, per la particular complexitat aromàtica del cava. El Cupatge Rosé – Brut Reserva Rosat de Caves Mestres és un cava elaborat majoritàriament trepat acompanyat de monestrell i pinot noir amb una criança en ampolla de més de 30 mesos. La combinació de fruites vermelles escarxades amb els balsàmics i les notes especiades del cava és realment difícil de combinar amb un formatge. El formatge Lligat d’Ovella de Formatges Camps, modelat i lligat a mà amb lligada de cotó elaborat amb llet crua d’ovella, se li va haver de donar una maduració justa de 2 mesos per tal que els seus aromes làctics intensos, el seu punt salí i final amb records de fruits secs sabessin complementar-se a les particularitats organolèptiques del cava.

Leave a comment