Scroll Top

TAST HARMONITZAT DE FORMATGES AMB ELS VINS I CAVES DE GIRÓ RIBOT

El passat divendres 11 de juliol vàrem tenir el goig de poder un fer un tast a la fresca, entre vinyes i sota la lluna plena a les caves Giró Ribot de Santa Fe del Penedès.

Aquesta vegada calia trobar el formatge més adient pel seu nou vi Aikarai, pels caves d’alta gamma de la sèrie Excelsus i per l’Spur, la darrera novetat del celler i que en aquest tast feia la seva posada de llarg.

Va obrir el tast l’Aikarai, el monovarietal de muscat de Frontignan. Per acompanyar les seves aromes florals i afruitades vàrem escollir el Botàs, el formatge elaborat amb llet crua de cabra i de pell rentada per la formatgeria Molí de Ger a la Cerdanya. Les intenses aromes que desprèn aquest formatge per l’aparició del Brevibacterium Linnens en rentar-li la pell van ser perfectament compensades pel vi, a l’hora que va embolcallar les aromes làctiques d’una pasta que presentava una textura cremosa. El conjunt es va arrodonir amb un boki d’alfàbrega de Panes Creativos i un toc de salsa de raïm negre i ametlles laminades de Mallorca de Can Bech.

En segon lloc va aparèixer un dels caves de Giró Ribot que personalment més m’agraden, l’Unplugged. Elaborat majoritàriament amb Pinot Noir, una part del vi fermenta en dipòsits d’acer inoxidable a temperatures molt baixes i l’altra part del vi fermenta en bótes noves de roure francès i americà. Amb una criança que va dels 15 als 24 mesos, aquest cava és complex i elegant. El seu delicat carbònic i el punt de fruites vermelles amb la complexitat de les criances el van fer un magnífic acompanyant del Cuirol Rodó, formatge de quallada làctica i pell florida elaborat amb llet de cabra alpina a la formatgeria Cuirols de la Nou del Berguedà.

A continuació vàrem tastar un germà del Cuirol rodó, la Carbonera, tots dos elaborats de la mateixa manera, amb la diferència de que la Carbonera porta en la seva pell florida una capa de cendra alimentaria que li dóna el peculiar color negre a la seva forma de piràmide truncada. El punt d’amargor que la cendra li aporta al sabor de la Carbonera, va fer que escollíssim un cava brut reserva, en aquest cas l’Avant. L’Avant està elaborat amb xarel·lo, chardonnay i una petita aportació de macabeu. Té una criança d’entre 18 i 24 mesos. El seu equilibrat carbònic, el punt floral i afruitat i el final lleugerament dolcenc van harmonitzar perfectament amb la textura cremosa del formatge i el seu punt amargós. Una altra fantàstica combinació.

Va arribar el torn del cava més clàssic de la casa, el Mare, un brut nature gran reserva amb una criança mínima de 36 mesos i elaborat amb el cupatge clàssic, macabeu, xarel·lo i parellada. Amb aquest cava vàrem fer una doble combinació de formatges, d’una banda una pasta tova i pell florida blanca de llet crua d’ovella, el Panical Blancde la formatgeria de Taüll a la vall de Boí i per altra banda una pasta dura de llarga maduració, també d’ovella, el Madurat d’Ovella de la formatgeria Serra del Tormo de la Torre de l’Espanyol a la Ribera d’Ebre.

El tast va finalitzar amb la presentació de l’innovador cava Spur. En aquest cava una part de most de la primera premsada es congela i es fa servir posteriorment per fer el tiratge i el mateix licor d’expedició. Tota la font de sucres d’aquest cava provenen del most del raïm. Per aquest cava el formatge escollit va ser el sublim Puit Rústic, la pasta tova i pell florida elaborat amb llet crua d’ovella per la Formatgeria Valette de Sant Llorenç de Morunys al Solsonès. La potencia, intensitat, cremositat i elegància d’aquest formatge es va fondre en una genial combinació amb la intensitat, frescor  i saborositat del nou cava.

Fora de programa, vaig fer un petit i simpàtic desafiament als amics de Giró Ribot, tot traient a taula una de les darreres novetats del panorama formatger català i de la qual n’hem d’estar orgullosos, el Blau del Jutglar de la Formatgeria Reixagó d’Olost de Lluçanès. 

La qüestió era quin vi o cava del celler podria combinar amb un formatge blau elaborat amb llet crua de vaca. D’una banda ho vàrem intentar amb el seu Giró2, el vi blanc monovarietal de la varietat giró, una part del qual ha estat fermentat en bóta i se li ha fet una criança sobre lies de 4 mesos. Per altra banda el vàrem combinar amb un vi negre experimentaldel celler que ben aviat veurà la llum.

El guanyador? El Giró2.

Els pans de la nit van ser de Panes Creativos by Daniel Jordà i les salses van ser una vegada més les de la sèrie Just for Cheese de Can Bech

Gran vetllada on vàrem gaudir d’extraordinaris vins i formatges en un gran escenari i amb un magnífic ambient!

Leave a comment