Scroll Top

TAST HARMONITZAT DE FORMATGES AMB ELS VINS DEL CELLER VINS DEL TROS (DO TERRA ALTA)

El passat 26 de juliol Tastaemocions aterrava a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, per fer un tast de formatges i vins que suposava tot un repte. Calia trobar els formatges que millor harmonitzessin amb els vins del celler Vins del Tros, un dels millors cellers de la Terra Alta. Aquesta vegada calia buscar parelles de ball per quatre vins negres!

El tast es va celebrar al pati interior del Celler Vins del Tros, especialment condicionat per l’ocasió.

Vàrem començar amb el 100×100, el monovarietal de garnatxa blanca que en la seva anyada 2012 va ser reconegut com el millor vi blanc jove per la Guia de Vins de Catalunya. Per aquest vi el formatge escollit va ser l’Olost de la Formatgeria Reixagó d’Olost de Lluçanès, una pasta dura de quatre mesos de maduració elaborada amb llet crua de vaca. Els intensos sabors làctics del formatge van combinar de meravella amb les aromes afruitades del vi.

El segon vi de la tarda va ser el Te la dedico, un cupatge de garnatxa blanca i chenin que ha tingut una criança amb les seves lies de 3 mesos. Els tocs balsàmics d’aquest vi van ser un magnífic punt de trobada amb els intensos però a la vegada delicats aromes làctics i de fruits secs del Cuirol Rodó de la formateria Cuirols de La Nou del Berguedà, el segon formatge que vàrem tastar. Un formatge elaborat amb llet crua de cabra alpina, pasta tova i pell florida amb penniciliium candidum.

En tercer lloc va aparèixer l’Ay de Mí, un vi negre elaborat amb garnatxa negre i syrah, amb una criança en bótes de roure francès de 12 mesos. El Craba, el formatge de pell rentada de la formatgeria de Taüll, va tenir la missió d’acompanyar el primer vi negre del tast. Els intensos aromes fúngics que li atorga a aquest formatge la seva pell rentada, la seva cremositat i el seu elegant gust làctic caprí van saber envoltar completament els tanins del vi, potenciant-se l’un a l’altre.

Lo Morenillo, el singular vi monovarietal d’aquesta varietat tan arrelada a la Terra Alta i tan oblidada per les administracions, va ser el següent vi de la nit. Amb una criança de quatre mesos on la mitat del vi reposa en bótes de roure francès de primer any i l’altre mitat en àmfores. Les elegants aromes de fruites vermelles confitades, en especial les groselles i les notes de sotabosc mediterrani, van servir per donar la benvinguda a un formatge nou en el panorama formatger català, el Segador de Rocatova, un formatge madurat de pasta dura elaborat amb llet de cabra i llet d’ovella per una formatgeria de Casserres al Berguedà. Aquest formatge porta incrustades a la seva pell unes branquetes de romaní. Formatge i vi es varen saber complementar, alternant-se successivament a la boca en un joc molt agradable.

Amb el cinquè vi, arribava un dels plats forts del tast, la Sra. Carmen, l’emblemàtic vi de garnatxa negre, distingit amb el títol de Millor Vi de Catalunya per la Guia de Vins de Catalunya en la seva anyada 2010. Per combinar amb aquesta extraordinària garnatxa negre vàrem escollir un formatge, el Madurat de Cabra de Mas el Garet, originari de Tona (Osona), que per les seves característiques enteníem que s’entendrien bé. Elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, quallada enzimàtica, pasta dura i quatre mesos de maduració. El seu gust de record làctic però matisat per aromes de fenc i fruita madura amb un gust final de fruits secs crus van fer una perfecte coreografia amb les aromes de fruita madura i les notes especiades i lleugerament làctiques del vi.

El tast es va culminar amb la Tremenda, un monovarietal de carinyena negre, procedent de les vinyes de la finca “La Setena” d’uns 50 anys i amb una producció de 300-350 gr. per cep. Aquest vi té una criança de 14 mesos en bótes de roure francès. Per aquest vi, no tots els formatges valen, realment n’hi ha pocs que es puguin combinar amb ell. Els seus tanins ben marcats, madurs i dolcencs reclamen un formatge que els abraci i no entri en competència amb ells. El formatge escollit i que va ser capaç d’això i molt més va ser el Ros de la Formatgeria Can Pujol de Vilassar de Mar (Maresme).

Aquest formatge elaborat amb llet pasteuritzada d’ovella, quallada enzimàtica, pasta dura i pell natural se li dona una maduració d’entre 6 i 8 mesos. És un formatge de gust intens i aromes complexos degut a la seva maduració. Ens dona torrats, records de fruits secs, cereals i algun toc vegetal.

Els pans d’Elies Forner i les salses dolces de la sèrie “Just for cheese” de Can Bech, van acompanyar els diferents formatges i vins durant tot el tast.

En finalitzar el tast, la satisfacció mostrada pels assistents confirmava que s’havia superat el repte de trobar els millors formatges per combinar amb uns vins tan fantàstics com els que elaboren a Vins del Tros. 

Una gran vetllada on tothom va poder gaudir molt dels formatges, dels vins, dels pans, de les salses i sobretot del bon ambient.

Leave a comment